Ida Auken i Cordua & Steno-podcast: Nedlæg dansk langbrugsjord

Der skal dyrkes mere effektivt på mindre plads i dansk landbrug, hvis vi skal nå målet om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030. Det mener de Radikales Ida Auken, der var gæst i torsdagens »Cordua & Steno«-podcast.

Podcasten »Cordua og Steno«, kendt fra Radio24syv, har fået nyt hjem og er flyttet til Berlingske.dk. Foto: Ida Marie Odgaard. Fold sammen
Læs mere

Næsten alle partier i Folketinget bakker op om regeringens plan om en 70 pct. reduktion af CO2-udledningen inden 2030, men hvordan regeringens mål nås, er der stor uenighed om. Det var et af temaerne i torsdagens udgave af »Cordua & Steno«, radioprogrammet der i en årrække hørte til på Radio24syv, men som nu sendes ugentligt på Berlingske.dk

De Radikales klimaordfører, Ida Auken, var gæst i premiereprogrammet, og advokerede for en CO2-reduktion ved blandt andet at nedlægge en del af den danske landbrugsjord. Tidligere har partiet tilkendegivet, at en tredjedel af dansk landbrugsjord skal fjernes.

»Hvad hvis de unge landmænd ikke fik at vide, at de skulle putte alle deres penge i at købe en stor svinefarm og hænge på den resten af deres liv? Hvad hvis de begyndte at tænke på, hvad de nye produkter er? Hvor er det, vi kan lave noget, der er højkvalitet, som vi får flere midler og mere indtjening ud af?« siger Ida Auken i programmet.

Ifølge Ida Auken vil de Radikales plan om at dyrke mere effektivt på mindre plads koste omkring en milliard kr. om året. De penge vil de Radikale få fra landbrugsstøtten. På den måde vil man give landmændene incitament til at producere »grønnere og klogere«.

Forslaget møder stor modstand fra bl.a. Venstre. Partiet frygter, at landbruget i stedet vil flytte til lande, hvor produktionen er dårligere og mindre effektiv. Og det vil i sidste ende føre til, at de CO2-gevinster, som de Radikale håber på at vinde ved at skrotte danske landbrugsarealer, vil forsvinde.

Men hvordan har de Radikale tænkt sig at løse den udfordring, spørger Cordua og Steno de Radikales klimaordfører i programmet.

»Vi starter med at tage lavbundsjord ud af intensiv drift. I forhold til de andre arealer handler det om, at vi skal prøve at tænke nyt i dansk landbrug. Det handler ikke om, at de allesammen skal tages ud,« svarer Ida Auken, og fortsætter:

»Der er rigtig mange muligheder for at lave noget nyt for dansk landbrug. De skal se det her som en udviklingsmulighed i stedet for bare at sidde og sige: Vi er verdensmestre i mejeri og kød.«

Som alternativ til landmændene foreslår Ida Auken, at dansk landbrug kan fokusere på at dyrke indendørs planter, der ifølge klimaordføreren er mere effektive i produktion.