Hykleriet om Londons finansdistrikt

Dokumentarfilm retter et hårdt angreb mod den britiske finanssektor og forsøger at afdække, hvor dybt bedraget er indlejret i Storbritanniens mest stolte institutioner og traditioner. Business.dk anmelder filmen.

Dokumentarfilmen 'The UK Gold' retter et hårdt angreb mod det britiske imperium bag de hvide handsker og fortæller historien om en nutidig krise og en ældgammel praksis, der viser, hvor dybt bedraget er indlejret i vores mest stolte institutioner og traditioner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske du synes, at debatten om skat og skatteflugt strammer lidt til under de hjemlige himmelstrøg. Det er dog søndagsskoleknas i forhold til, hvad der sker i England. Her er konfrontationen anderledes hård og kontant. Dels med græsrodsbevægelser, der med demonstrationer og aktioner går kontant til værks over for multinationale selskaber, dels med eksperter, medier og kommentatorer, der beskriver hykleriet på øverste hylde i det gamle imperium.

Under dokumentarfilmugen i København, CPH:dox, vises filmen »The UK Gold.« En dokumentarfilm om følgerne af den finansielle krise, og i sær de konsekvenser af den stadigt større ulighed, der opleves i London. London er verdens finansielle centrum. Her skyder finanshøjhuse i vejret, og palæer i den dyreste del af London handles til fantasipriser, mens stadigt flere fattige londonere valfarter til folkekøkkenerne for at få mad. I yderste konsekvens kan det føre til endnu mere voldsomme optøjer i gaderne end hidtil oplevet. Det er i hvert fald frygten.

Vreden og kritikken mod især den finansielle sektor, men også mod internationale selskaber, der ikke betaler skat i England, er stor og stadig stigende. Det har blandt andet ført til, at den engelske premierminister David Cameron har lovet et politisk angreb mod de virksomheder, der ikke betaler skat overhovedet eller ikke betaler deres fair del af skatten i England.

Cameron satte på et tidspunkt netop skattespørgsmålet øverst på dagsordenen under et G8-møde mellem verdens rigeste lande, men dokumentarfilmen beskriver, hvordan den politiske elite, både den nuværende konservative regering, men også tidligere Labour-partiet, udadtil gør et stort nummer ud af komme skatteflugten til livs og dermed please masserne, men samtidig bidrager med lovgivning, der gør det endnu mere tillokkende at være etableret i England.

Filmen er en dokumentarfilm, men den bringer ikke konkrete beviser på bordet. Dokumentationen består i en række interviews med eksperter og holdningsmennesker, der sammenlagt efterlader et indtryk af et enormt politisk hykleri. Det særlige Financial District i det inderste London har - i følge filmen - sine helt egne spilleregler, hvor finansindustrien ved lokalvalgene har de fleste stemmer. Financial district er en slags stat i staten, lidt ligesom Vatikanet i Rom.

Nok er UK ikke længere et verdensimperium, men omkring halvdelen af alle skattelylande i verden er knyttet op på det engelske imperium, fremgår det af filmen. Det vil altså sige, at hvis politikerne med Cameron i spidsen virkelig ville gøre noget ved skatteflugten, ja, så kunne det ske. Finanslobbyen, mener altså filmen, lader det dog ikke ske.

Filmen beskriver det absurde i, at eksempelvis en enkelt bygning i skattelylandet Cayman Island huser hele 12.000 virksomheder. Altså en postadresse, hvis eneste berettigelse er muligheden for at eliminere skatten, og - ikke mindst - et land, som tager bankhemmeligligheden ganske alvorligt.

Filmen »The UK Gold« er en holdningsfilm, mere end en dokumentarfilm. Den afslører ikke noget nyt, men bringer stærke holdninger til torvs. Om uretfærdigheden, den stigende ulighed - både i England og i ulandene - om det politiske teater med at stramme skruen over for skatteflugt og uetisk skatteplanering osv.

En af de interviewede i filmen henviser til, at Financial District omtaler sig som en serviceindustri, men at det retterligen burde omdøbes til en selvbetjeningsindustri. Og hvorfor så putte finansindustrien og den manglende skattebetaling ned i samme gryde? Ja, skal man tro filmen »The UK Gold« er det to sider af samme sag.

Det er muligt, at den finansielle krise og faren for yderligere store sammenbrud i sektoren er ved at klinge af, men noget kunne tyde på, at konsekvenserne, oprydningen, konfrontationen og opgøret med nulskatteydere blot lige er begyndt.

Læs mere om filmen på CPH:DOX.

Filmen er set og anmeldt af seniorjournalist og erhvervskommentator Jens Christian Hansen.