Hvor skal iværksætterne finde finansiering?

Hvis ikke hele samfundet støtter iværksætterne, risikerer vi, at de rejser udenlands. I så fald vil Danmark sakke agterud.

Mange iværksættere får afslag, når de møder op i banken for at søge om et lån til at realisere iværksætterdrømmen. Ofte også selv om der er tale om nye iværksættere, der har været kunder i banken i årevis forinden. Bankerne er stadig mere tilbage­holdende end tidligere – og i min optik desværre også ofte overforsigtige.

En nyligt gennemført undersøgelse fra Dansk Iværksætterforening viser, at kun 40 procent af de danske iværksættere i dag søger en økonomisk saltvandsindsprøjtning fra banken, hvilket utvivlsomt skyldes de mange afslag, som iværksættere har modtaget fra bankerne i de senere år.

Det er utroligt ærgerligt for iværksætterne og for dansk erhvervslivs fremtid. For hvis ikke vi er i stand til både som samfund og som bank at støtte op om udviklingen af nye forretninger og koncepter, vil mange dygtige iværksættere søge til udlandet, og så risikerer Danmark at blive distanceret af andre lande i den globale konkurrence om opgaver og afsætning. Vi taber eksport – men vi taber også på de indre linjer.

Danmark er et land med stribevis af iværksættersucceser, som vi kan være stolte af. Selv om det måske for nogle virksomheder er mange år siden, så er Lego, Mærsk, Carlsberg, B&O, Navision, Skype og ikke mindst en perlerække af danske designvirksomheder alle startet op i Danmark.

De har skabt tusindvis af arbejdspladser, og det får os til at ranke ryggen, når »vores« danske stoltheder omtales i udlandet – og de er stadig forbilleder.

DR sender i øjeblikket den inspirerende iværksætterserie »I løvens hule«, hvor iværksættere får mulighed for på kort tid at præsentere deres virksomhed og kapital­behov over for potentielle investorer, der selv har skabt store virksomheder.

Jeg har hæftet mig ved, at selv om mange af iværksætterne får lidt hårde ord med på vejen – blandt andet fordi DR jo skal gøre udsendelserne underholdende – så får de også rigtig mange gode råd. Heriblandt også ideer til, hvordan de på anden måde kan få tilført kapital til virksomheden.

I takt med bankernes mange afslag er der dukket alternative finansieringsformer op, som eksempelvis crowdfunding.

Det er en ny, spændende mulighed, der er opstået, netop fordi kreative projekter og gode initiativer igennem de seneste mange år har haft svært ved at finde tilstrækkelig billig og risikovillig kapital – og fordi internettet er blevet allestedsnærværende.

Med internettets udvikling er det jo blevet muligt at nå ud til et netværk – eller en såkaldt crowd – nemt og hurtigt i forsøget på at få andre mennesker til at investere i ens virksomhedsidé.

Og disse andre mennesker – måske ikke mindst den yngre generation – er parat til at gå ind i denne form for mikroinvestering. Jeg finder det befriende, og formatet byder på så mange muligheder.

Men vi bør som samfund tage skridtet endnu videre og forbedre rammevilkårene for endnu mere iværksætteri i Danmark. Der må skrues på nogle knapper, også i det politiske system.

Det kunne være frugtbart, hvis der en dag blev nedsat en iværksætterkommission – efter samme model som den aktuelle dagpengekommission.

Iværksætterkommissionen skal blandt andet bestå af succesfulde iværksættere, eksperter og politikere, og kommissionens opgave bliver at gøre det endnu mere attraktivt at drive egen virksomhed i Danmark.

Ikke mindst skal iværksætterkommissionen producere forslag til nye, risikovillige finansieringsløsninger for startups og vækstvirksomheder.

For vi kan godt i Danmark.