Hvem skal kontrollere Nets og TDC?

Så er salget af Dankort-selskabet Nets i fuld gang. I næste uge skal en stribe interesserede købere aflevere de første bud til selskabet, som ejes af danske og norske banker.

Foto: Kim Haugaard

Og denne virksomhedshandel er særligt interessant, fordi det ikke er helt ligegyldigt, hvem der kommer til at eje den finansielle infrastruktur, der ligger bag Dankort-systemet, betalingsservice (BS) og NemID.

Ligesom nogle er utrygge ved, at det kinesiske Huawei skal stå for TDCs 4G-mobilnet, er der grund til at holde et vågent øje med, hvem der køber Nets.

Bliver det en rå udenlandsk kapitalfond, som går benhårdt efter at rationalisere og optimere for så at fyre Nets af til en meget højere pris efter få år?

Det er selvfølgelig helt legitimt, ligesom det var inden for spillereglerne, at kapitalfonden EQT og ATP fik en stor gevinst ud af at eje KMD (det tidligere Kommunedata) i nogle år. Men Nets’ kunder er måske bedre tjent med en ny ejer, som har et mere langsigtet perspektiv og vil udvikle billigere og mere velfungerende digitale serviceydelser.

Salgsprocessen vidner om, at også Nets nu befinder sig i en brydningsfase, ligesom selskaber som TDC, Københavns Lufthavne og KMD har været igennem store ændringer.

Alle nye ejere vil naturligvis forsikre, at de kun har øje for kundernes ve og vel, for deri ligger den bedste forretning. Præcis ligesom Huaweis chefer anstrenger sig voldsomt for at overbevise den danske offentlighed om, at der bestemt ikke er risiko for overvågning eller andet betænkeligt, når kineserne skal drive det nye mobilnet.

Men i spørgsmål om samfundskritisk infrastruktur – som vi får mere og mere af i kraft af den teknologiske udvikling – er det særlig vigtigt, at vi kan have et godt og tillidsfuldt forhold til leverandørerne.

Software, servere og netværk bag ved Dankort-systemet, BBS og NemID er ikke højinteresse-område, men det er afgørende, at politikere og embedsmænd er kompetente og årvågne, så de kan sikre, at vi får gode og stabile systemer og mest muligt for pengene. Og den nye ejer af Nets bør kunne leve op til disse krav.