Hvad Wayan lærte mig: Fra change manager til life manager

Management. I sommeren 2016 drog jeg på en dannelsesrejse. En rejse, der for mig handlede om at finde tilbage til rødderne og kunne lede mig selv bedre. For at kunne være en god leder skal man nemlig kunne lede sig selv.

Byline: Thomas Lekfeldt og Sonny Tumbelaka  Fold sammen
Læs mere

Jeg fløj til Bali, hvor jeg vulkanhikede i mørket, kørte mountainbike gennem junglen, gik lange ture, løb, mediterede, surfede og blev velsignet utallige gange i helligt vand. Men det, der har gjort størst indtryk her et år efter – og som for alvor bragte mig tilbage til rødderne – var mødet med Wayan.

Klummen her er derfor en hyldest til Wayan og en historie om, at når man virkelig tør slippe alt, får man fat.

Jeg har aldrig været særlig god til at være i mit eget selskab. Jeg gav derfor mig selv udfordringen og rejste til Bali sidste sommer. Alene. Jeg er en garvet change manager, men nu var det tid til at lære at blive min egen life manager. Jeg havde mistet forbindelsen til, hvad jeg selv ville, og hvad lykken var for mig, og jeg var i stedet begyndt at spørge andre, der var blevet de egentlige beslutningstagere i mit liv fremfor rådgivere. Det blev et skråplan. Man ved kun selv, hvad der er bedst for en, men det forudsætter, at man fastholder jordforbindelsen, og den havde jeg sluppet.

Jeg fløj tusindvis af kilometer, mellemlandede og fløj igen. Mit første møde med Bali var et rullende bagagebånd, der kørte urimeligt langsomt. Efter næsten en time fik jeg endelig min kuffert, og en chauffør ventede på mig. Jeg blev kørt til mit hotel, og dag et ud af 17 var i gang.

Tilfældet ville, at hotellets chauffør ikke havde mulighed for at køre mig rundt på øen, så man havde forhørt sig i den nærliggende landsby, hvor medicinmanden Wayan var klar, så han rullede ind i indkørslen. Jeg satte mig ind i bilen og bad Wayan vise mig det smukkeste af Bali, og så var vi på vej.

Under vores mange køreture lærte Wayan mig følgende, som jeg i dag benytter til min personlige life management og i min people management i det daglige:

Integritet og rene linjer er afgørende: »If you sow a rice field, you reap a rice field and not a grain field. That’s the law of Karma«. Intentioner, løfter og adfærd skal gå hånd i hånd.

Positiv tænkning er en forudsætning for at kunne tiltrække det, man ønsker: Det er vigtigt at kunne »close the window and don’t look back«, hvis man vil sikre det rette fokus og ikke lade fortiden dræne nuets kraft.

Spirituelle folk stiller altid sig selv spørgsmål, da det udvikler sjælen: »Look with eyes, and you see materialism. Look with heart, and you see love.«

Man skal holde jævnlige pauser og restituere: For konsekvensen af »no break« er »no power«. I et pulserende arbejdsliv er det afgørende at kunne tømme hovedet via meditation for at give plads til nye tanker og kunne træffe de rette beslutninger rettidigt.

Wayan snakkede en hel del om at tømme sindet ved enten at kigge ind i en lotusblomst eller i et levende lys. Min surfingguide sagde, at smilet gjorde ham i stand til at tømme sindet, så han smilede løs, når han mediterede. Sindsro er måske en individuel opskrift. Min er i dag blevet ret basal: et tændt lys, et smil og en fredfyldt nattesøvn.

Wayan lærte mig, at for at kunne være en dygtig leder og forandringsagent skal jeg være i stand til at lede mig selv og dermed fungere som min egen life manager. Det kræver mod at konfrontere sig selv i stedet for bare at fortsætte i blinde eller med skyklapper på, men det er nødvendigt for at være et menneske, andre følger.

Bali-turen blev en pause langt væk fra den vestlige puls og en gennemgribende østlig indføring i, hvordan jeg sikrer min langtidsholdbarhed, både professionelt og privat – alene fordi et menneske åbnede op, kærligt og generøst, og blev min lære­mester.

Mine 17 dage i eget selskab gav mig roen til eftertanke og redskaberne til at finde tilbage til rødderne. Jeg kan i dag være stille, jeg forcerer ikke mere, og når jeg kan, tilvælger jeg med glæde mit eget selskab.

Enkelte vil måske undre sig over, hvorfor jeg deler denne historie, men jeg oplever, at der også i den danske ledelseskultur er behov for at bruge nogle af de kærlige råd, som Wayan gav mig. Jeg håber, at jeg på den måde kan bringe inspiration til travle folk med budskabet: Først når man for alvor giver slip, får man fat; indimellem i noget langt større og meget mere – og længere end fantasien rækker.

Tak for hjælpen, Wayan!

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk