Hvad er det egentlig, Anders Dam har gang i i Nordjylland?

Spar Nord og Nordjyske Bank har dystet om den knibske Nørresundby Bank. Nordjyske Bank synes at have trukket det længste strå. Men har banken sejret ad helvede til? Og hvad laver Jyske Bank i Frederikshavn?

Nordjyske Bank , hovedsæde, filial i Frederikshavn. Vil fusionere med Nørresundby Bank Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af pengeinstitutter er halveret over de seneste ti år. En del institutter er gået konkurs. Andre har ladet sig overtage af naboen for at undgå en skæbne, der er værre. Men der har været langt imellem offensive, godvillige fusioner. Dertil er selvstændighedstrangen for stor blandt bankdirektører. Aktionærernes tarv er sjældent udslaggivende.

Fjorden skiller

Men at også godvillige fusioner kan være besværlige, ser vi for øjeblikket et eksempel på i Nordjylland. Nørresundby Bank var blevet glad for Nordjyske Bank i Frederikshavn, som gengældte de varme følelser. To stærke, nordenfjordske banker ville hinanden af lyst og ikke af nød. De to banker, der ønskede at komme rygterne i forkøbet, valgte efter blot et par uger at deklarere deres hensigter.

Men Nørresundby Bank havde forsømt at spørge hjemme hos søndenfjordske Spar Nord, der, så længe voksen mand kan huske, har haft en aktiemajoritet i Nørresundby Bank. Spar Nord var ikke indstillet på at bortgifte datterselskabet og takkede pænt nej til fusionstilbuddet. Skulle det være på den måde, måtte datteren hellere komme hjem på gården.

Spar Nord fremsatte den 8. december et overtagelsestilbud på 1.955 millioner kroner for Nørresundby Bank. Her skulle historien nok være sluttet. Aktionærerne i Nørresundby Bank havde fået så hatten passede. Ja, mere end det. Og at Spar Nord ville være i stand til at løfte opgaven, kunne der ikke være tvivl om. Med ejerskabet til 55 pct. af Nørresundby Bank fører Spar Nord med en omgang.

Forskel på egenkapital

Men i Nørresundby og i Frederikshavn ville man det anderledes. I forståelse med Nørresundby Bank fremsatte Nordjyske Bank den 18. december et overbud: 335 kr. + 1 aktie i Nordjyske. I alt 450 kr. pr. aktie eller 2.070 millioner kroner for hele banken. Det, der skulle have været en fusion af to ligeværdige banker, er blevet til et ambitiøst overtagelsesforsøg. Den 14. januar trak Spar Nord sig ud af krigen.

Værdien af Nordjyskes bud er siden december reduceret med 71 millioner kroner. Nordjyske Banks aktiekurs er faldet med 13,5 pct. Har Nordjyske Bank strakt sig for vidt? Nordjyske Bank med en aktiekurs på 54 pct. af egenkapitalen og en markedsværdi på 768 millioner kroner vil overtage Nørresundby Bank med en aktiekurs på 118 pct. af egenkapitalen og en markedsværdi på 1.824 millioner kroner. En krone i egenkapital er i Nørresundby dobbelt så dyr som i Nordjyske Bank, der udfordrer ikke blot Spar Nord men også de økonomiske tyngdelove.

Jyske Bank spøger i kulissen

Men måske er det Jyske Bank, snarere end Nordjyske Bank, der udfordrer Spar Nord. Er vi i Nordjylland mon vidner til en stedfortræderkrig? Jyske Bank, der »støtter Nordjyske Banks og Nørresundby Banks ønske om at bevare en stærk nordjysk lokalbank«, garanterer en aktieemission i Nordjyske på 700 millioner kr. til kurs 115. Bliver garantien for emissionen aktuel – og med en dagskurs på under 100 forekommer det sandsynligt – kommer Jyske Bank og Spar Nord til at eje henholdsvis 33 pct. og 14 pct. af Nordjyske Bank.

De nuværende aktionærer i Nordjyske får reduceret deres ejerandel til 42 pct., og Nørresundby-aktionærerne kommer til at eje 11 pct. Det er, hvad der bliver tilbage af den ligeværdige fusion. Hvad er det dog, Nørresundby Bank har lokket frederikshavnerne til? Og hvad er det egentlig, Anders Dam har gang i?

I en redegørelse af 7. januar skrev Nordjyskes ledelse til aktionærerne, at Jyske Bank, der stiller sikkerhed for købstilbuddet, har haft lejlighed til at overbevise sig om »det strategiske rationale” for købstilbuddet. Gad dog vide, hvordan rationalet ser ud fra Silkeborg. Men Jyske Bank får ikke nogen væsentlig indflydelse i banken, beroliger ledelsen. Men mon ikke det med Anders Dams indflydelse i Frederikshavn kommer til at forholde sig på samme måde som med Lasse Nybys indflydelse i Nørresundby?

Vindere og tabere

Og Lasse Nyby? Han sidder nu i baghånd med to trumfkort på hånden. Nordjyskes købstilbud er betinget af accept fra mere end 90 pct. af Nørresundby Banks aktiekapital og en ophævelse af de vedtægtsbestemte stemmeretsbegrænsninger. De to betingelser kan kun opfyldes, hvis Spar Nord med 55 pct. af aktiekapitalen medvirker positivt. Vælger Spar Nord at opgive Nørresundby, kan banken hæve en regnskabsmæssig gevinst på 240 millioner kroner.

Aktionærerne i Nordjyske Bank synes indtil videre at være kommet ud af fejden med de dårligste odds. Bestyrelsens dialog med aktionærerne har været knap; så sent som den 8. januar modtog aktionærerne en redegørelse fra ledelsen. I mange provinsbanker – også i Nørresundby og i Frederikshavn – gemmer bestyrelsen sig bag et repræsentantskab. Absurde stemmeretsbegrænsninger medvirker til at give bankaktieselskabet karakter af et foreningslignende forhold.