Hold øje med indtjeningen – ikke med kursrekorderne

Økonomi. Ulven kommer, ulven kommer … men det er dyrt at løbe fra fårene.

Aktier er blevet dyre, og det udgør en risikofaktor og varsler om en korrektion. Når den kommer, er der god grund til at spænde sikkerhedsselen, lyder advarslen til både store og små investorer fra chefstrateg Tine Choi, Danske Bank. Arkivfoto: Iris Fold sammen
Læs mere

De globale aktiemarkeder – og ikke mindst det danske – har haft et for­rygende 2017. Aktiekurser på nye rekordniveauer har nærmest været daglig kost, og rigtig mange mennesker, jeg møder både i mit arbejde og privat, spørger, om det kan fortsætte.

Nu er en rekord i sig selv ikke en hindring for, at den ikke kan blive slået. For det gælder i Tour de France som på aktiemarkedet, at meget afhænger af psykologi, og at der er den rette kombination af en stribe bagvedliggende faktorer.

Sagt på en anden måde, så er der for aktiemarkedets vedkommende lige nu præcis den rette kombination af moderat global vækst, lav inflation og lave renter, som gør, at aktierne stortrives.

At det så kommer på ryggen af en årrække med en historisk understøttende penge­politik, som alt andet lige har holdt hånden under aktiekurserne, har ingen betydning. Nye drivkræfter kan sagtens tage over og forlænge opturen. Det er jo præcis det, som har været og er formålet med den penge­politik, der er blevet ført.

Det ændrer selvfølgelig ikke på det relevante i at spørge, hvor længe det kan fortsætte. For hvem vil som investor ikke gerne vide, hvornår man skal tage gevinsten og stille sig på sidelinjen? Og lige præcis her er udfordringen: For uanset, hvor godt man træner og forbereder sig på etapen i Tour de France, er det svært at være sikker på, at man rent faktisk også er den bedste på dagen.

Det samme gælder for os analytikere og økonomer. Uanset hvor mange modeller og teorier, vi har, er der ingen af os, der har fundet den hellige gral til bare nogenlunde præcist at kunne forudsige hverken start eller afslutning på konjunkturforløb, endsige toppe og bunde på finansmarkeder.

Det, jeg med sikkerhed kan sige, er (ikke overraskende), at finansmarkederne svinger, og endnu vigtigere: At det er dyrt at stå uden for markedet. Særlig når vi befinder os i en optur som nu, men faktisk også når vi er i nedture.

Det er de færreste private investorer, som kan time deres investeringer til salg på toppen og køb på bunden. Alverdens banker anbefaler derfor også, at man lægger en investeringsstrategi og holder sig til den – uanset bølgegangen på de finansielle markeder.

For det, man skal huske på, er, at rammer nedturen, og sælger man på vejen ned eller værre endnu på bunden, så er der mindre i porte­føljen til at indhente det tabte med – det kræver trods alt en stigning på 100 procent at lukke et fald på 50 procent.

Men hvorfor er det så alligevel berettiget nu at råbe »ulven kommer« og sætte spørgsmålstegn ved, om det kan fortsætte? Det hænger først og fremmest sammen med pris. Selv om historiske kurser er ligegyldige for fremtidige, så er prisfastsættelsen det ikke. Aktier er blevet dyre, og det udgør en risikofaktor og varsler om en korrektion.

Når den kommer, er der god grund til at spænde sikkerhedsselen og være ekstra opmærksom på vejens forløb, som køre­læreren engang formulerede det.

Hvis der er én ting, man skal holde ekstra godt øje med i disse uger, er det indtjeningen og ikke, at der bliver sat kursrekorder.

Så længe indtjeningen i selskaberne stiger, vil aktiemarkedet være understøttet, og nye rekorder er en mulighed.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk