Højtuddannede udlændinge er en god forretning

Højtuddannede udlændinge er en rigtig god forretning for os. Derfor skal vi passe på, at vi i vores iver efter at begrænse antallet af udlændinge i Danmark ikke saver den gren over, som vi selv sidder på. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAX PORECHKIN www.mfoto.kiev.ua
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år fik Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti hævet beløbsgrænsen med 25.000 kr., så udlændinge skal tjene mindst 400.000 kr. om året for at få ophold i Danmark.

Nu ønsker de samme partier, der har flertal uden om regeringen, igen at gøre det sværere for virksomhederne at hente udlændinge udefra ved, at det fremover ikke længere skal være muligt at inkludere fri bolig, bil og madordninger med i lønindtægten for at nå op på de 400.000 kr.

Men begrænsninger i virksomhedernes muligheder for at tiltrække arbejdskraft fra udlandet er næppe den rigtige vej at gå.

For det første beretter mange virksomheder om stigende rekrutterings­udfordringer inden for visse fagområder, og der er udsigt til endnu større mangel i årene fremover. Det risikerer at koste ordrer, hvis virksomhederne ikke kan rekruttere de medarbejdere, de har brug for, hvad enten det er danske eller udenlandske.

For det andet er højtuddannede udlændinge med til at bidrage til vores fælles velstand. Beregninger, som er lavet i Tænketanken DEA, viser, at ansættelsen af én højtuddannet udlænding i den private sektor i gennemsnit skaber en værdi på ca. 1,6 mio. kr. om året. Det svarer nogenlunde til, hvad der produceres på to gennemsnitlige arbejdspladser i Danmark.

For det tredje giver højtuddannede udlændinge et overskud til den danske statskasse. Og endda et større et af slagsen. En DEA-analyse fra sidste år viste, at højtuddannede medarbejdere, der kommer hertil uden familie, i gennemsnit giver et samlet overskud til den danske statskasse på ca. 720.000 kr. under deres ophold. For de medarbejdere, der har familie med, er det samlede overskud på næsten 2,2 mio. kr. til de offentlige kasser, når udgifterne til kontanthjælp, lægebesøg og daginstitution er trukket fra.

Højtuddannede udlændinge er altså en rigtig god forretning for os. Derfor skal vi passe på, at vi i vores iver efter at begrænse antallet af udlændinge i Danmark ikke saver den gren over, som vi selv sidder på.