Her er tre bud: Sådan vinder vi fremtiden

Danmark leverer varer og services i verdensklassen, men investeringerne halter. Her er tre bud på, hvordan vi kan blive i førersædet.

Store og små virksomheder leverer varer og services, som resten af verden vil betale for – og skal de blive ved med at være et stabilt fundament under den danske velfærd, skal politikerne gøre livet lettere for dem, fastslår vicedirektør Kent Damsgaard, DI. Arkivfoto: Kazuhiro Nogi/AFP Fold sammen
Læs mere

De ligger der rundt omkring i hele landet. Nogle store, andre små. Nogle er kendte, andre ukendte. Men fælles for virksomhederne er, at de leverer varer og services, der er i verdensklasse. År efter år er danske virksomheder blandt de allerbedste til at levere upmarket-produkter. Det er produkter, der er dyrere end konkurrenternes, men som kunderne alligevel foretrækker, fordi de har et særligt tvist, design, en særlig kvalitet eller giver en særlig oplevelse.

Danske virksomheders evne til at kunne sælge varer og services på verdensmarkederne har de seneste 50 år været den afgørende drivkraft i udbygningen af den danske velstand og dermed muliggørelsen af udviklingen af det danske velfærdssamfund. Danske virksomheder eksporterer hvert år varer og services for over 1.000 mia. kr. om året. Det svarer til mere end 120 mio. kr. hver eneste time hele året rundt, og det giver grobund for 735.000 danske arbejdspladser.

At vi i Danmark over de seneste 50 år har skabt flere og flere arbejdspladser og samtidig har oplevet et betydeligt velstandsløft i alle befolkningsgrupper er uomtvisteligt en af grundene til, at et betydeligt flertal i den danske befolkning ser positivt på globaliseringen. I modsætning til f.eks. de aktuelle diskussioner i USA.

Men hvordan sikrer vi, at vi også i fremtiden kan have en så bred mangfoldighed af virksomheder i Danmark, der leverer verdensklasseløsninger over hele kloden?

De tre krav

Det gør vi ved, at den nye regering med støtte fra et flertal i Folketinget sætter ind på tre felter:

For det første skal vi sikre, at virksomhederne kan få de medarbejdere, de efterspørger. Mere end hver tredje virksomhed har allerede nu haft svært ved at rekruttere. Derfor skal vi have lavere skat på arbejde, styrke uddannelsessystemet og forbedre mulighederne for, at virksomhederne kan tiltrække udenlandske medarbejdere.

For det andet skal vi styrke virksomhedernes incitamenter til at investere i ny teknologi og digital omstilling. Mens alle taler om industrialisering 4.0, disruption og accelererende teknologisk udvikling, kan vi desværre samtidig konstatere, at virksomhedernes samlede investeringer ligger på et ret lavt niveau. Det gælder særligt SMVerne. Vi bliver derfor nødt til at gøre noget ved erhvervsbeskatningen, så Danmark kan fastholde sin digitale styrkeposition.

For det tredje skal vi have sat fuld damp på at give bedre rammer for produktivitet og innovation. Væk med byrder, bøvl og overimplementering og regulering, der hæmmer nytænkning. Til gengæld skal vi styrke den erhvervsrettede forskning.

Regeringsgrundlaget er en rigtig god begyndelse på at klare disse udfordringer.

Hvis Folketingets partier bredt tager ansvar og sætter ind på ovenstående tre felter, så styrker vi grundlaget for, at danske virksomheder også i fremtiden kan levere produkter i verdensklasse, som skaber arbejdspladser og velstand i Danmark.

Og hvis virksomhederne samtidig intensiverer indsatsen for at opsøge nye eksportmarkeder, styrker produktiviteten og griber digitaliseringens muligheder, vil udlandet se mod Danmark og de danske virksomheder – kendt som ukendte – for at blive inspireret i kampen for at vinde fremtiden.