Hårdt brug for afklaring om F1-lån

»It’s the boligøkonomi, stupid.« Denne let omskrevne klassiker fra Bill Clinton-æraen passer ganske godt på dansk politik og på politikere, som vil have plads på tinge. Rør ikke boligejerne, det er dødsensfarligt. Her er der hundredtusinder af stærke vælgere, og de må ikke tirres.

Tofamiliehuse i Valby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Boligpriserne er til stadighed til debat og dermed også låneformerne. Senest er de etårige F1-lån kommet i vælten. Disse lån skal rentefornyes hvert år. Danske Banks topchef, Eivind Kolding, vil have dem afskaffet ved lov. Mængden af F1-lån er så enorm – der er næsten for 600 mia. kr. Det kan være en bombe under det danske realkreditsystem og dermed den danske økonomi, hvis disse F1-lån skal rentefornyes i en højrentetid, eller der er usikkerhed om den danske makroøkonomi. Frygten er, at boligejerne ikke kan betale. En anden frygt er, at udlandet ikke længere vil købe danske realkreditobligationer. Og så er fanden løs i Laksegade.

Ministeren på området, erhvervsminister Annette Vilhelmsen (SF), afviser enhver snak om at afskaffe F1-lånene. Det er da også lidt paradoksalt, at det netop er Danske Banks topchef, der vil have dem afskaffet. Det var faktisk Danske Banks realkreditselskab, RD, der opfandt dem i sin tid, og disse rentebillige F1-lån har da også tjent danske boligejere uyhre godt i alle årene siden. Nu er de kort sagt blevet for populære.

Når det er sagt, så bør der nok lyttes ikke bare til Eivind Kolding, men også til de mange eksperter, som er urolige over de korte F1-lån. Det uheldige er, at debatten om F1-lånene for og imod sker stødvis. Altså helt uden den store, forkromede sammenhæng. Der mangler simpelthen noget perspektiv.

Boligmarkedet har brug for at vide, hvad der lovgivningsmæssigt sker på området over de næste fem, ti og tyve år. Derfor burde der udfærdiges et større kompendium om risiko samt fordele og ulemper ved F1-lånene, og så burde politikerne tage en beslutning, der rækker langt frem i tiden. Det værste for boligmarkedet er frygten for tjuhej-indgriben. Hvis der foretages en gennemtænkt og frem alt langsigtet lovgivning, kan det sagtens absorberes og forstås af boligfolket. Der er et stærkere og stærkere behov for at få afklaret, om F1-lånene er for farlige at have gående løs.