Grundløse anklager om nepotisme

Asger Schnack og Lillian Munk Rösings genmæle efter anklagerne om neoptisme i forbindelse med nomineringerne til Nordisk Råds Litteraturpris.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en klumme i Berlingske Tidende den 17. december anklager Jens Andersen os for at have bedrevet nepotisme i vores nominering af Harald Voetmanns Vågen og Josefine Klougarts Stigninger og fald til Nordisk Råds Litteraturpris. Anklagen baserer sig på, at både vi og forfatterne til de nominerede værker har eller har haft tilknytning til Forfatterskolen. Endvidere mener Jens Andersen, at inddragelse af vores suppleant Sven Holm i udvælgelsesprocessen ville have forhindret denne angivelige nepotisme.

Spørgsmålet om inddragelse af suppleanten har vi hidtil ønsket at afklare i en dialog med Sven Holm, idet vi mener, det er en intern sag i komitéen, og som udgangspunkt har vi været kede af og forundrede over, at Sven Holm har fremsat hård kritik af os i pressen uden først at henvende sig til os. Men som historien har udviklet sig, ser vi os nu nødsaget til at fremlægge sagens gang offentligt.

Tema: Nordisk Råds Litteraturpris

Da vi begyndte vores arbejde som medlemmer af den danske bedømmelseskomité til Nordisk Råds Litteraturpris, fik vi ved henvendelse til sekretariatet i Stockholm den besked, at de enkelte landes nationale komitéer selv bestemmer deres arbejdsform. Vi fik intet at vide om, at det var kutyme at inddrage suppleanten i arbejdet. Selv opfattede vi det således, at det var de to medlemmer af komitéen, der varetog udvælgelsen af de værker, der skulle nomineres, og at suppleanten skulle træde til i tilfælde af forfald. Vi var helt uvidende om, at Sven Holm som suppleant (og tidligere medlem i fire år) forventede at blive taget med på råd. Han henvendte sig ikke til os for at viderebringe denne forventning. Vi beklager sagens udvikling, men har handlet i god tro og efter bedste overbevisning,

Hvad angår Asger Schnacks ansættelse som lærer på Forfatterskolen, er det korrekt, at han har været lærer på skolen de sidste halvandet år (ud af en to-årig ansættelse), og at Josefine Klougart har været elev på skolen med afgang i år. Josefine Klougarts roman Stigninger og fald var dog skrevet og antaget af forlaget til udgivelse, inden Asger Schnack overhovedet begyndte på skolen, og han har således intet haft med romanen at gøre. Hans forhold til romanen er det samme som en hvilken som helst anden læsers.

At forlaget Fingerprint havde inviteret Asger Schnack og Josefine Klougart til at deltage i deres serie samtidig, er et tilfælde, som ikke har nogen relevans i forhold til sagen. Det er vanskeligt at undgå, at forfattere og andre i det litterære miljø kender hinanden. Det gælder også uden for Forfatterskolen, og det kan ikke siges at være nepotisme, at to tidligere elever fra Forfatterskolen bliver nomineret til en pris af en komité, hvoraf den ene for tiden er lærer på skolen og den anden ved enkelte lejligheder har undervist der. Begge medlemmer af bedømmelseskomitéen kender mange andre forfattere, og vi mener ikke, at det gør os inhabile i vores arbejde. Til grund for vores valg ligger en faglig vurdering af værkernes kvaliteter, som vi har fremlagt i vores indstillingstekster samt i vores kommentar i Berlingske Tidende den 16. december.