Global optimisme kan presse boligrenterne op

Forventningen til inflation og vækst vil presse renterne op. Det kan blive dyrt at vente til sidste øjeblik med låneomlægning.

Stiger renterne, bliver det som bekendt dyrere at finansiere et boligkøb – og det afspejler sig som regel som et pres nedad på boligpriserne. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Økonomer og andre prognosemagere har længe råbt om stigende renter, men hvor bliver de af? Det er ikke helt ved siden af at sammenligne med Peter, der råber »ulven kommer« lidt for mange gange.

Resultatet af den seneste runde af flekslånsauktioner i februar blev da også endnu en renterekord for F1-renten.

Nu går det lige så godt, så hvorfor skal man som boligejer med et flekslån lave noget om? Nej, det er der ikke nødvendigvis nogen grund til.

Men går man i overvejelser om at sikre sig en fast lav rente de næste 30 år, er det formentlig et godt tidspunkt at komme med på vognen.

Selv om der ikke er udsigt til, at de helt korte flekslånsrenter stiger lige om hjørnet, bevæger vi os i den retning.

Inflationen stiger, ledigheden falder, og væksten har pil opad i både USA og Europa – det samme billede ser vi også herhjemme. Fortsætter den udvikling, kan ECB komme med den første renteforhøjelse allerede i slutningen af næste år, og så vil Nationalbanken følge efter.

Som boligejer skal man dog være bevidst om, at det ikke er uden omkostninger at vente med at lægge sit flekslån om, til de korte renter er vandret opad. For på det tidspunkt har man med stor sandsynlighed allerede vinket farvel til fastforrentede lån på 2 pct. og 2,5 pct. og sagt goddag til lån med en noget højere rente.

Man må nemlig regne med, at de lange renter stiger hurtigere end de korte, når det økonomiske opsving for alvor bider sig fast.

Vi har allerede set de første spæde tegn på, at de lange 30-årige realkreditrenter bevæger sig opad.

Tager man et kig på det toneangivende 2 pct.-lån med afdrag, så er kursen gået fra 99,3 i starten af oktober 2016 til en kurs på 96,8 i skrivende stund.

Det betyder med andre ord, at renten er steget siden starten af oktober 2016, om end rentestigningen var større i midten af december 2016.

Det skyldes, at det i langt mindre grad er centralbankens rente her og nu, der er afgørende for de lange renter, men i højere grad forventningerne til vækst og inflation fremadrettet.

De seneste nøgletal fra euro-området og USA viser klare forårstegn med både forbrugertillid og erhvervstillid i top. Læg dertil, at inflationen er begyndt at krybe opad globalt. Fortsætter de gode takter, vil de lange renter stige længe før, at ECB trykker på renteknappen.

Stiger renterne, bliver det som bekendt dyrere at finansiere et boligkøb – og det afspejler sig som regel som et pres nedad på boligpriserne. Her vil et fastforrentet lån kunne beskytte noget af friværdien, særligt for de boligejere, der har en høj belåningsgrad.

Kursen på det fastforrentede lån vil nemlig falde i takt med, at renten stiger. Dermed falder restgælden automatisk, når renten kryber opad.

Bytter man sit F1-lån ud med et 2 pct.-lån med fast rente og afdrag, kan man i dag gøre det mod en beskeden stigning i den månedlige ydelse på ca. 450 kr. efter skat pr. lånt mio. kr.

Med fare for endnu engang at råbe »ulven kommer«, så svinger pendulet mod højere renter i år, og en tilsvarende omlægning fra flekslån til fast rente vil højst sandsynligt være dyrere næste år.

Så er man typen, der gyser lidt ved udsigten til højere renter, så er det måske værd at overveje at stå af »fleksræset«, mens legen er god.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk