Glem småstats-mentaliteten – tænk dog nordisk

Der er risiko for, at hverken Danmark eller Sverige får det europæiske lægemiddelagentur EMA. Sådan kan det gå, når vi ikke samarbejder i Norden.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Sverige burde støtte placeringen i København som tak for, at Danmark for ti år siden støttede placeringen af den gigantiske strålefacilitet ESS (European Spallation Source) i Skåne. Den danske støtte var så stor – også pengemæssigt – at den svenske forskningsminister, Lars Leijonborg, var gråden nær, da han ved et nordisk stats­ministermøde takkede Danmark for støtten. Jeg var førstehåndsvidne som nordisk samarbejdsminister.

Sådan er det nemlig: Når vi støtter hinanden i Norden, får vi vores vilje. Det kan professor Liselotte Højgaard tale med om. Hun er formand for Grundforskningsfonden og meget aktiv i det europæiske forskningssamarbejde.

»Jeg siger dig, Bertel: Når vi samarbejder, så får vi altid vores vilje. Og der er ikke et eneste eksempel på det modsatte«, sagde Liselotte Højgaard til mig engang.

Jeg har selv oplevet det samme. Bl.a. under det forrige danske EU-formandskab, hvor den svenske udenrigsminister Anna Lindh var en uvurderlig støtte. Når Danmark havde givet bolden op, tog hun ordet som en af de første, og så var der gode muligheder for at lande sagen som aftalt. Ligeså i Parlamentet: Når de nordiske medlemmer talte sammen på tværs af lande og partier, kunne vi få enorm indflydelse.

Men Sverige vil åbenbart ikke gengælde det danske storsind for ti år siden. Sverige giver nu Københavns-placeringen af EMA benhård konkurrence. End ikke en placering i Malmø kunne der blive dansk-svensk enighed om.

Når vi blandt tyve ansøgerlande ikke kan blive enige om en fælles nordisk satsning, så gør vi det lettere for andre lande at afvise os! De ser os som en familie og betragter os som meget ensartede. Når der er splittelse i familien, svækker vi os selv.

Jeg håber inderligt, jeg bliver glædeligt overrasket.

Jeg håber, den tidligere Novo-direktør Lars Rebien Sørensen får held med sin kampagnevirksomhed på regeringens vegne. Men tænk, hvis vi kunne have sendt et fælles dansk-svensk budskab ud i Europa! Så havde vi været meget sværere at afvise.

Tænk dog nordisk! Og glem småstats­mentaliteten! Det er mit budskab til alle i Norden, der vil agere på den internationale arena.

Sammen er vi ikke små, men stærke – med vores vidt og bredt respekterede demokrati og økonomi, med verdens største handelsflåde, med et af de største luftvåben i Vesteuropa, med det stadigt vigtigere arktiske område – og med et samlet bruttonationalprodukt større end Rusland.

Selvfølgelig bør vi have det lægemiddelagentur. Danmark og Sverige er giganter, når det gælder medicin og kliniske forsøg. Men det er endnu mere oplagt, når vi samarbejder. Hvorfor i alverden er det ikke sket i dette tilfælde? Det kan nås endnu! Hvad siger skåningerne?