Glem ikke at digitalisere fabriksgulvet

Vækstplan. Sørg nu for at bruge den digitale intelligens. Den er benzin på danske virksomheders vækstmotor.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen rammer et ømt punkt med sin nye, ambitiøse vækstplan, der skal gøre dansk erhvervsliv mere digitalt.

Danmarks produktivitetsvækst er markant lavere sammenlignet med andre EU-lande, og ifølge Erhvervsstyrelsens redegørelse om Danmarks digitale vækst skyldes dette lige netop, at danske virksomheder er langsommere til at adoptere nye digitale teknologier.

Men hvorfor tøver danske virksomheder i forhold til big data analytics, Internet of Things, robotter og kunstig intelligens, når vi som nation er et af de mest digitale lande i EU?

For produktionsvirksomheder kan der måske synes langt fra kunstig intelligens til fabriksgulv. Men det er der ikke. Det handler udelukkende om at udnytte produktions­data langt bedre. Digital intelligens er i dag vejen til øget konkurrencedygtighed. For virksomheder i alle industrier.

Den industrielle revolution kickstartede for alvor samfundsvæksten, og stigende automation i produktionen har lige siden været en væsentlig årsag til, at vores levestandard stiger. Nu står vi her midt i en ny revolution, kaldet »Industri 4.0«, hvor det ikke handler om at automatisere og sætte strøm til, men om at digitalisere og analysere hele produktionen fra A til Z og dermed tilføre intelligens i alle processer.

Ved at digitalisere produktionen kan danske virksomheder både øge produk­­ti­viteten, forudsige vedligeholdelse og strømline driften, men også udvikle forretningen med hastigere skridt end nogensinde før. Maskinerne får en stemme og produktionsdata kobles sammen med forretningsdata. Eksterne datakilder kan med fordel trækkes ind i ligningen.

Digital intelligens skaber transparens hele vejen fra fabriksgulvet til bestyrelseslokalet. Når data fra produktion og forretning – på tværs af lokationer og lande – samles i skyen, får virksomheder et langt stærkere datagrundlag at drive forretning ud fra.

Overgangen fra hardwarebaseret styring af produktionen til softwarebaseret styring i skyen ændrer økonomien for maskinbyggerne, hvilket betyder, at mange flytter maskinproduktion tilbage til Danmark. Det betyder også, at selv lavautomatiserede brancher hurtigt kommer op i en superliga af intelligente, innovative virksomheder.

Lad mig illustrere det med et eksempel: Det er dyrt for bilejere at få repareret småskrammer og lakeret bilen, og det kan tage op til 14 dage, førend bilen er klar.

Derfor har en dansk virksomhed udviklet intelligente, mobile sprøjtekabiner, som øger produktiviteten betydeligt. De mobile sprøjtekabiner kan placeres ude og inde, på autoværksteder, tæt på storcentre og i lufthavne, og lakskader kan repareres i løbet af et par timer. Det får priserne til at falde – og markedet til at vokse.

De nye sprøjtekabiner er desuden udstyret med en softwarehjerne, der indsamler data om bl.a. luftkvalitet, forurening og støj.

Ved hjælp af sensorer bliver data fra alle processer opsamlet og analyseret, så kabineejerne kan følge med i, hvornår det er tid til at skifte rensningsfilter, og om kabinen overholder alle regler på området. Løsninger som denne kan ændre det globale autolakeringsmarked på få år.

Sørg for at få fabriksgulvet med i digita­liseringen:

Digital intelligens er den benzin, der driver danske virksomheders vækstmotor.