Generation Z vil selv bestemme tid og sted for fremtidens job

Online. Teknologi vil forbinde de skarpeste hjerner, men det kræver forståelse for den nye generation, hvis man vil udnytte de uendelige muligheder for samarbejde og innovation.

Fremtidens arbejdsopgaver kan løses af »taskemedarbejdere«, der kan fragte deres computer og kontor rundt i en rygsæk og løse opgaver i små hold forskellige steder. Det stiller nye krav til ledelser, når de skal tiltrække den nye generation af arbejdstagere. Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For et par år siden udtalte Satya Nadella, CEO hos Microsoft, under sit oplæg ved Future Decoded i London: »Arbejde er ikke længere et sted, du tager til. Arbejdet handler om at få tingene til at ske, hvor du er.«

I dag er Satyas Nadellas ord mere relevante end nogensinde før, og der hersker næppe nogen tvivl om, at vi står midt i et enormt skifte, når det kommer til arbejdspladsen som begreb. Takket være den fænomenale optagelse af cloud computing og overgangen til et mobilt arbejdsmiljø er vi ikke længere bundet til vores computere, som vi var tidligere. At have evnen til at arbejde og være produktiv når som helst, hvor som helst og fra hvilken som helst enhed er blevet den nye eksistensberettigelse for mange fremadsynende virksomheder.

Men sandheden er, at virksomhedsledere i dag skal leve op til nogle helt andre forventninger, hvis de vil tiltrække de mest spændende talenter.

Den nye generation, den såkaldte Generation Z, vil læne sig op ad deres højteknologiske og hyper-forbundne liv for at finde svar på nutidens forretningsproblemer. De er altid online, og de ser det at dele ud af deres privatliv som normen og ikke en invasion af privatlivets fred. De forventer, at ting skal fungere i første forsøg, og hvis det ikke gør det, har de allerede kastet sig over noget nyt. Det er nemt at se, hvorfor innovative virksomheder som Airbnb, Tesla og Netflix, der er bygget uden arv fra gamle systemer og processer, virker meget attraktive for de skarpeste kandidater, fordi der er en opfattelse af, at disse virksomheder tilbyder noget helt anderledes.

Nøglen til at opfylde forventningerne til denne generation af arbejdstagere vil med al sandsynlighed være fleksibilitet og tilpasningsevne – og især i deres arbejdsmiljø. Det er usandsynligt, at de vil lade sig tiltrække af et 9-til-17-job og arbejde fem dage om ugen. Ifølge The Work Foundation mener 69 procent af Millenials (som er på vej i lederstillinger), at regelmæssig tilstedeværelse på kontoret er unødvendigt, ligesom 89 procent foretrækker en arbejdsdag, hvor de sælger vælger, hvornår og hvor de arbejder. Det hænger sammen med, at Millennials er generationen efter 1980, som er vokset op med den digitale teknologi og de muligheder, der følger med. Så sammen med Millennials vil Generation Z presse virksomhederne til at omdanne deres kontorer og omfavne en mere fleksibel arbejdsmetode.

Der findes ikke nogen præcise tal for, hvor mange danskere der arbejder i et åbent kontorlandskab, men DJØF har tidligere udtalt, at antallet er stigende. Åbne kontorlandskaber bliver ofte til i forsøget på at skabe gode rammer for diskussion, sparring og samarbejde. Men i de seneste par år har mere og mere research indikeret, at konceptet ikke lever op til dets oprindelige formål. Især siges det, at manglen på et privat område i et kontorområde begrænser kreativiteten og produktiviteten blandt medarbejderne.

Futurolog Dr. Nicole Millard udtalte for nylig i en tale til New Scientist Live i London: »Problemet med åbne plankontorer er, at de er en one-size-fits-all model, der faktisk ikke passer til nogen.« Hun fortsatte med at sige, »at medarbejderne i fremtiden bliver »taskemedarbejdere«, der bærer deres kontorer i rygsække og samarbejder i små hold på kaffebarer eller »coffices«, som hun formulerede det. »Teknologiens udvikling har gjort, at vi bogstaveligt talt kan have vores kontor i en lille taske. Vi behøver ikke at have et skrivebord længere.« Hun tilføjede dog, at »vi skal give folk muligheder i forhold til, hvordan de kan arbejde, som f.eks. en hjemmearbejdsplads«.

Som Steen Hildebrandt, professor ved Handelshøjskolen i Århus, udtalte om fremtidens arbejdsplads tilbage i 2015, kan han »sagtens forestille sig, at en medarbejder foruden sin hjemmearbejdsplads vil have flere forskellige arbejdspladser at pendle imellem, alt efter hvem han skal samarbejde med«.

Og den tanke er med al sandsynlighed ikke blevet mindre inden for de seneste par år.

Der er ingen tvivl om, at den moderne arbejdsplads rykker tættere på et scenario, der er mobil og mulig fra hvor som helst. Som leder er det essentielt, at vi omfavner disse kulturændringer og fortsætter med at opbygge virksomheder, der vil tiltrække de bedste profiler og give dem den frihed og de muligheder, de ønsker.

Teknologi er i stand til at forbinde de skarpeste mennesker i verden, og når arbejdspladsen er etableret på den helt rigtige måde, er mulighederne for samarbejde og innovation uendelige.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk