Fremtidens OPP er innovativ

Jan Hetland Møller, partner i PwC. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

OPP-projekter (offentlig-private partnerskaber) bliver stadigt mere udbredte i Danmark og er uden tvivl kommet for at blive. OPP handler om at konkurrenceudsætte en langsigtet optimering mellem anlæg, vedligehold og drift. Og der er større fordele at hente, hvis OPP-modellen i højere grad udvides til at omfatte serviceydelser.

Dert bliver i disse år skabt flere og flere udbud inden for OPP-projekter som blandt andet skoler, administrationsbygninger og hospitalsbygninger. Modellen understøtter et stærkt fokus på innovation og totaløkonomi. Den sikrer samtidig en incitamentsstruktur, hvor tilbudsgiver igennem hele kontraktperioden på for eksempel 30 år har incitament til at levere den aftalte ydelse.

Erfaring viser, at man med fordel kan inkludere flere serviceydelser i OPP-projekter. I Kolding Kommune har man for nylig gennemført et udbud om opførelse og drift af et nyt plejecenter som et OPP-projekt. Ud over byggeri og drift omfattede udbuddet også pleje af de ældre i 20 år. På den måde har man trukket på fordele i OPP-modellen og opnået en sund totaløkonomi og incitamentstruktur – også for servicedelen.

Det medfører desuden innovative løsninger, som er en anden af OPP-modellens styrker. I førnævnte udbudsproces indgik de fremtidige pleje- og omsorgsleverandører således i en tidlig dialog med arkitekter og entreprenører med henblik på at optimere den fremtidige drift.

Denne slags projekter er vejen frem, fordi det understøtter, at OPP ikke kun handler om byggeri og facility management. Det handler i lige så høj grad om at skabe innovative løsninger inden for serviceydelser. Vi har set lignende projekter inden for kystovervågning, køle- og nødstrømsanlæg samt en række kommercielt orienterede OPP-projekter i form af svømmehaller og P-huse.

Fremtidens OPP er innovativ. Og jeg tror, at vi vil se flere og flere OPP-elementer i en række af de større offentlige udbud. Det kan for eksempel være inden for letbaner eller arealudvikling, hvor det er en klar fordel med incitamentsmodeller, som understøtter samarbejde mellem leverandør og bestiller samt optimering af totaløkonomi med hensyn til anlæg, drift og serviceydelser.