Fremtiden står skrevet med stort F – for Freelance

Vores udfordring i Danmark er at skabe et mere dynamisk arbejdsmarked, der respekterer og understøtter et karrierevalg som freelancer.

Hvis vi kan understøtte freelanceøkonomien, vil Danmark stå endnu stærkere, skriver Mathias Tao Agger Linnemann. Arkivfoto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Karsten Mølgaard, adm. dir. i ASE og medlem af Virksomhedsforum, har ret, når han i sit debatindlæg 20. september pointerer, at vi i Danmark skal gøre op med den udbredte lønmodtagerkultur – og i stedet få skabt en iværksætterkultur hvor selvstændighed, vilje og gåpåmod bliver belønnet.

Der sker nemlig i disse år markante forandringer på arbejdsmarkedet, som gør, at flere og flere talenter tilvælger en karriere som selvstændige freelancere. Denne diskurs er især drevet af arbejdstagernes søgen efter fleksibilitet og ses både hos yngre og ældre generationer.

For mange unge vil en tilværelse som freelancer på et tidligt tidspunkt skabe den iværksætterkultur, vi har brug for i Danmark, og som også er erhvervsminister Brian Mikkelsens (K) ambition.

En faktor, der spiller en stor rolle, er virksomhedernes evne til at mobilisere, organisere og motivere fremtidens med­arbejder, freelanceren.

I lyset af den generelle mangel på talent stiller disse forandringer krav til virksomhedernes evne til at mobilisere samt lede en dynamisk, agil og fleksibel arbejdsstyrke.

Vores udfordring i Danmark er at skabe et mere dynamisk arbejdsmarked, der respekterer og understøtter et karrierevalg som freelancer. Det giver den enkelte mulighed for at udvikle sine kompetencer, og virksomheden får den specialviden, den leder efter.

Det kræver, at vi kigger nærmere på »den danske model«.

Er den skruet rigtigt sammen, så den er i stand til at favne alle de mennesker, som nu og i fremtiden ikke melder sig ind i det »traditionelle arbejdsmarked« via en klassisk fastansættelse, men i steder vælger en ny og dynamisk og på mange planer mere fremtidssikret vej som freelancer?

Hvis vi bruger vores freelancetalenter på den rigtige måde, vil Danmark kunne fastholde sin konkurrenceevne i forhold til udlandet ved at bruge kompetencerne der, hvor der er allermest brug for dem.

Arbejdsmarkedets parter, politikere og virksomheder skal åbne døren for denne måde at arbejde på.

Hvis vi kan udvikle den danske model, så den understøtter »den tredje søjle«, freelanceøkonomien, vil Danmark stå endnu stærkere i fremtiden.