Forfængelighedens bål

Hvad har Matas, Danske Andelskassers Bank og Neurosearch til fælles? Intet. Og så alligevel. De er børsnoterede virksomheder, der har givet forkerte oplysninger til markedet.

Claus Skovhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De urigtige oplysninger har ikke samme karakter og betydning, men formålet er det samme. Det hele skal se lidt pænere ud, end det er. Lad os tage dem en for en.

I begyndelsen af juli skrev denne avis, at finanshusene bag børsintroduktionen af Matas-aktier havde gennemført støtteopkøb for at undgå, at kursen på aktierne dykkede ned under udbudskursen på 115. Det er ikke ulovligt. Støtteopkøbene var små, men nok til at stabilisere kursen. Det kan derimod undre, at hovedaktionæren CVC Capital 8. juli afviste, at støtteværktøjerne var taget i brug. Det giver slet ikke mening, sagde CVC til Børsen. I sidste uge fortalte Morgan Stanley så, at der var gennemført støtteopkøb i Matas i perioden 3. til 5. juli.

I sidste uge kom det også frem, at Neurosearch er blevet tiltalt for at udsende en fejlagtig meddelelse i februar 2010. Den fik kursen på selskabets aktier til at stige fra kurs 85 til 210. Tre måneder senere måtte Neuro-search fortælle, at oplysningerne i meddelelsen var forkerte.

I mellemtiden nåede en række ledende medarbejdere at sælge aktier med milliongevinst. Gevinsten er dog af en størrelse, som næppe kan have dannet grundlag for en ulovlig handling.

I slutningen af sidste uge krøb også ledelsen i Danske Andelskassers Bank til korset og erkendte, at banken i 2011 ulovligt lod kunder i banken låne penge til køb af aktier i banken i forbindelse med børsintroduktionen.

Man kan spørge, hvad der driver virksomheder til at tale usandt og dermed manipulere børsmarkedet, når den personlige vinding er temmelig begrænset? Der er formentlig kun ét svar: Man vil være eller fremstå som en succes.

Det er måske klicheagtigt med en reference til »Forfængelighedens bål« af Tom Wolfe, men ærlig talt, hvem vil ikke være en succes, og har man det ikke, kan man jo altid prøve med lidt vinduespynt. Eksemplerne viser dog, at man før eller siden bliver brændt.