Følger ansvaret milliarderne?

Det er let at forfalde til almindelig flad misundelse, når man får regnskabet fra Lego-familien Kirk Kristiansens pengetank Kirkbi i hænderne. Hvem kunne ikke bruge et overskud på 6,3 milliarder kroner efter skat – svarende til et plus på 17 millioner kroner hver eneste dag i 2012?

Legos hovedejer Kjeld Kirk Kristiansen og hans familie tjener styrtende både på klodserne og på andre investeringer. Familiens pengetank Kirkbi er parat til at sætte endnu flere penge i arbejde. Fold sammen
Læs mere

Men med de mange penge, som tilfalder den lille familie bag Lego, med overhovedet Kjeld Kirk Kristiansen i spidsen, følger også et ansvar, som kan være tungt at løfte.

Det behøver man bare gå ti år tilbage i tiden for at forstå. Dengang var Lego i livstruende krise, og historien går om, hvordan der var dage, hvor Lego-familiens medlemmer ikke viste sig på gaden i Billund og omegn, fordi der var nye underskud og fyringsrunder på vej.

Lego blev reddet. Ved hjælp af en dygtig ledelse og en flok trofaste medarbejdere, der bar selskabet igennem. Siden er det kun gået fremad for Lego. Det har Lego-ledelsen takket for mange gange, men også kvitteret med flere fyringer, senest for få uger siden, hvor nye aktiviteter blev besluttet udflyttet.

Nu kan man mene, at det er en topchefs lod at være usentimental og i stand til at træffe tunge beslutninger uden at lade følelserne styre. Med det udgangspunkt er det til at forstå, at Kjeld Kirk Kristiansen og hans direktør i Lego, Jørgen Vig Knudstorp, traf beslutningen om de seneste fyringer.

Naturligvis har Kirk Kristiansen taget ansvar ved at bevare Legos hovedsæde i Billund. Man kan også sige, at Kirk Kristiansen-familien, via pengetanken Kirkbi, har bidraget yderligere til dansk erhvervslivs ve og vel. Med opkøb af aktier i Falck og ISS har man været med til at sikre solide fundamenter under virksomheder, som får vigtige roller fremover. Investeringen giver forhåbentlig gode afkast til Kirkbi, og det er ekstra godt, at de er vigtige for et par danske virksomheder.

Spørgsmålet er, om det er noget, de tænker over i Kirkbi-hovedsædet i Billunds udkant og i andre store danske virksomheder? At med evnerne følger også ansvaret – ord, som vel kan oversættes til, at når man kan tjene så mange penge, som for eksempel Kirk Kristiansen og Kirkbi gør, skal der måske også være plads til at tage ansvar for andre – selv når markedsøkonomien råder.