Født global, nej tak til Danmark

Vi bliver nødt til at gøre det mere attraktivt at starte og drive virksomhed i Danmark, mener erhvervsredaktør Linda Overgaard.

Foto: Linda Kastrup. »Vi er nødt til at være konkurrencedygtige, når det gælder balancen mellem at løbe en risiko og opnå gevinst,« skriver Linda Overgaard.
Læs mere
Fold sammen

For iværksætteren Torben Majgaard fra Herning ligger eventyret i Ukraine – og ikke i et dansk industrikvarter. Han sprang nemlig Danmark over og startede straks i Kiev, for her er vilkårene meget, meget bedre.

Nu er outsourcing ikke længere et fænomen, der kun dyrkes af etablerede virksomheder. Nej, i dag rejser driftige danskere ud af landet, allerede inden de er kommet rigtigt i gang med en erhvervskarriere, og i hvert fald inden de starter for sig selv.

Ja, Martin Thorborg, der jævnligt udnævnes til iværksætterguru, mener ligefrem, at det »er helt idiotisk at starte ud på det danske marked, hvis man vil tjene penge«.

Og skal det så gøres til et stort problem? Eller må vi blot affinde os med, at Danmark bliver tappet for talent og virkelyst, nu da globaliseringen er så udtalt?

Der er både fordele og ulemper ved de udlandshungrende danske iværksættere. På den ene side higer vi efter mere og mere globalisering for at få andel i vækstmarkederne, og på den anden side vil vi gerne have flere arbejdspladser herhjemme. Og selv om iværksætterne starter i eksempelvis Ukra-ine, så finder de måske også de første kunder i Danmark , og måske vender iværksætteren tilbage og driver virksomhed i Danmark, når han har tjent den første klat penge til start kapital.

Men den klare tendens til, at iværksætterspirerne udvandrer, minder alligevel om, at vi bliver nødt til at gøre det mere attraktivt at starte og drive virksomhed i Danmark.

Vi er nødt til at være konkurrencedygtige, når det gælder balancen mellem at løbe en risiko og opnå gevinst.

Og selv om der er gjort en del for at lette byrderne for virksomhederne – f.eks. i regeringens Virksomhedsforum – så er det et evigt kapløb at holde regelrytteriet nede, fordi der hele tiden opstår nye regler, bl.a. i den grønne sags tjeneste.

Den nye erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) bør også give skatten for iværksættere et servicetjek, for færre og færre starter virksomhed i Danmark. Også i et velfærdssamfund med højt skattetryk skal iværksættere have chancen for gevinst.