Flest fejl i indberetninger til Skat fra store virksomheder

Mange virksomheder forstår ganske enkelt ikke vores meget komplicerede skatteregler.

(ARKIV) Arkivfoto 27 august 2015. Skattelovgivningen har kun vokset sig tættere det seneste årti. Der er lang vej igen, før alle kan forstå deres skatteregning, medgiver skatteministeren. Det skriver Ritzau, torsdag den 28. december 2017.. (Foto: ERIK REFNER/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forleden kunne man i dagspressen læse, at især små og mellemstore virksomheder ikke betaler deres skat. SMVerne bryder hvert år skattereglerne og snyder for adskillige milliarder kroner, lød det på baggrund af en stikprøveundersøgelse fra Skat. Men dykker man ned i tallene – og det bør man gøre – viser der sig en langt mere kompleks virkelighed.

Det er rigtigt, at næsten to tredjedele af skattegabet kan føres tilbage til de helt små virksomheder uden ansatte. Men skyldes det, at de helt små virksomheder har en dårligere skattemoral end de lidt større?

Absolut ikke!

Årsagen er alene, at vi har så mange små virksomheder i Danmark. Virksomheder med nul-12 ansatte udgør 96 pct. af virksomhederne i Skats undersøgelse, og en mere omhyggelig læsning af undersøgelsen viser, at fejlprocenten stiger med virksomhedens størrelse. Altså: Jo større virksomhed, desto flere fejl.

Faktisk kommer fejlprocenten i de store virksomheder op på næsten 85 pct., så når der skal tilrettelægges en målrettet kontrolindsats, må man ikke glemme at se de store virksomheder efter i sømmene.

Det er dybt konkurrenceforvridende, når nogle virksomheder ikke betaler skat. Den virksomhed, der ikke betaler skat, kan sætte sine priser lavere end sin konkurrent, der har orden i sagerne. Det er det, vi kalder unfair konkurrence. Heldigvis viser Skats undersøgelse, at andelen af virksomheder, der bevidst laver fejl, er 11 procent, hvilket er det laveste siden 2008.

Vi må samtidig være bevidste om, at langtfra alle, der betaler for lidt i skat, snyder bevidst. Mange virksomheder forstår ganske enkelt ikke vores meget komplicerede skatteregler. En effektiv indsats for at komme skattegabet til livs må derfor bygge på en forståelse af, hvorfor problemet opstår.

I SMVdanmark foreslår vi flere forskellige initiativer til for at undgå unfair konkurrence på grund af for lav skattebetaling: En enklere skattelovgivning, en større auto­matisering af indberetningerne, effektiv vejledning og en målrettet kontrol.

Det er den cocktail, der kan minimere unfair konkurrence fra virksomheder, der ikke betaler deres skat og dermed lænser statskassen for 14 mia. kroner.

Hvis alle virksomheder betaler skat og moms, som reglerne foreskriver, vil Kristian Jensen have over 14 mia. kroner ekstra til at få enderne til at mødes i Finansloven. Det vil f.eks. give plads til både en mere offensiv investering i gode rammer for små og mellemstore virksomheder og til skatte­lettelser, der ville gøre det lettere at være virksomhed.