Fjernelse af generationsskifteskatten vil give væksten et løft

23.000 familievirksomheder står over for et generationsskifte. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil fjerne skatten på generationsskifter i familieejede virksomheder. Det er godt for både de familieejede virksomheder og for dansk økonomi.

23.000 familievirksomheder står over for et generationsskifte. Det vil berøre ca. 300.000 arbejdspladser – et bekymrende højt tal, når man tænker på, at et gene­rationsskifte med de nuværende regler kan risikere at koste virksomhederne op til 40 pct. af egenkapitalen.

Alligevel kritiserer Jonas Juul fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd regeringens forslag her i avisen 9. december. Han mener, at bedre vilkår for generationsskifte risikerer at skade væksten i Danmark.

Det er svært at gennemskue, hvordan Jonas Juul når frem til den konklusion.

Generationsskifteskatten er i dag et voldsomt kapitaldræn for selv den sundeste virksomhed.

Kun de færreste kan betale skatten direkte, fordi virksomhedens overskud ikke ligger i madrassen, men derimod er investeret i maskiner, teknologi og medarbejdere. For at kunne betale den ekstra skatteregning må virksomhederne enten sælge ud af de investeringer eller stoppe nye investeringer i en lang årrække.

I bedste fald giver det et tab af vækst og arbejdspladser. I værste fald – som ofte sker hos SMVer uden for de større byer – tvinger skatten ejerlederne til at sælge livsværket til for eksempel en udenlandsk kapitalfond eller helt at lukke virksomheden.

Derfor er vi i netværket Vækst i Generationer glade for, at regeringen vil fjerne skatten på generationsskifter og give landets 60.000 familievirksomheder de samme vilkår som f.eks. fondsejede virksomheder og andre ejerformer.

Danmark er en af de få blandt de lande, vi normalt sammenligner os med, der stadig pålægger familieejede virksomheder en ekstra skat ved et generationsskifte. Sverige afskaffede f.eks. skatten i 2004 med opbakning fra alle partier i Rigsdagen.

Med solide og fornuftige værnsregler vil regeringens forslag målrettet kunne lette skattebelastningen på erhvervsvirksomhed – og ikke for private formuer.

Det handler nemlig ikke om at gøre de rige rigere, men om at skabe og bevare danske arbejdspladser. Lettelsen kommer derved virksomhederne mest muligt til gavn og skaber incitament til, at private formuer investeres i aktive virksomheder.

Familievirksomheder er afgørende for væksten og udviklingen i Danmark – derfor støtter vi varmt regeringens forslag om at fjerne generationsskifteskatten.

Af Jakob Haldor Topsøe, formand i Haldor Topsøe Holding A/S, Jørgen Mads Clausen, formand i Danfoss A/S, og Peter Foss, formand i Foss A/S.