Farvel til leverpostejsfarvede løsninger

Serie. Vores danske konsensussøgende kultur forhindrer innovation.

»Måske fordi vi er danske, tæller alles mening næsten lige meget. Og inden vi er kommet ud af møde­lokalet, er den lysende gode idé, der befandt sig i lokalet, blevet leverpostejsfarvet,« skriver Ursula Krogsbøll. Arkivfoto: Iris Fold sammen
Læs mere

Forestil dig, at du går ind i et mødelokale. Der sider 14 mennesker. De ni har medbragt PC, for at mødeaktiviteten ikke skal sætte dem for langt bagud. Ud af de 14 personer har mindst halv­delen besat 50–75 pct. af dagen med væg-til-væg-møder. Alt »arbejde« foregår før og efter almindelig arbejdstid. Helikopterperspektivering foregår udelukkende i ferien eller slet ikke.

Der er inviteret 14 mødedeltagere, fordi det er vigtigt, at alle føler sig inddraget, og ingen føler sig overset. Blandt de 14 møde­deltagerer er der to, der reelt har viden om, hvad der vil fungere, hvordan man kan skrue en løsning sammen, der vil virke: To personer, der er inspirerede, ved, hvad de taler om, og som vil nyde at få lov til at løbe med bolden. De har en indlysende god idé med til mødet.

Imidlertid er det – måske fordi vi er danske – vigtigt også lige at høre, hvad de 12 andre tænker. De kommenterer, vurderer og kommer med forslag, uagtet at de ikke har forberedt sig, ikke er helt hjemme i emnet og ikke har nogen ideer.

Måske fordi vi er danske, tæller alles mening næsten lige meget. Og inden vi er kommet ud af møde­lokalet, er den lysende gode idé, der befandt sig i lokalet, blevet leverpostejsfarvet. Det har store konsekvenser for de resultater, vi er i stand til at levere. Og det har store konsekvenser for, hvilke mennesker vi er i stand til at fastholde.

Skaber vi plads til de innovative, eller går vi i vejen for dem?

Vi spørger i ramme alvor til jobsamtalen:

»Vil du kunne trives med, at projekter går i stå i måneder, fordi vi er afhængige af koncern-IT?«

»Vil du kunne trives med, at resten af organisationen ikke er det samme sted som dig?«

»Vil du kunne trives med modvind og procedurer, der æder din arbejdstid, antikke standarder, der fortsat skal overholdes, etablerede hierarkier, der skal overvindes?«

Hvis svaret er ja, er du ansat. Hvis svaret er nej, vil du ikke trives her. Ikke supermærkeligt, at de få helt afgørende inspiratorer, idéskabere, innovatorer, entreprenører ender i start-ups. De etablerede virksomheder har ikke forstået, at de skal gøre sig fortjent til de helt skarpe profiler. De profiler, der afgør, om der er noget at bygge videre på om fem år.

Lidt selvransagelse: Hvor ofte udvælger du mødedeltagere efter »så de føler sig hørt«-princippet?, og hvor ofte udvælger du møde­deltagere efter »lad os se, hvad der sker, hvis vi giver dem bolden«-princippet?

Det vil være helt afgørende for, hvor ofte du igangsætter endnu en leverpostejsfarvet løsning, og hvornår der er en chance for, at du er i gang med at lave cool stuff.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk