Fagfolkene har ret – og der er mere retssikkerhed på vej på skatteområdet

Skatteminister Karsten Lauritzen. Foto: Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I gårsdagens Berlingske Business sendte Danske Advokater, FSR – Danske Revisorer og Advokatrådet en form for ønskeseddel til mig. Øverst på den stod: Lad os få nogle flere retssikkerheds­pakker på skatteområdet. Det er sjældent, at man som skatteminister på den måde kan opfylde ønsker. Men i det her tilfælde tør jeg roligt sige, at ja, der kommer flere retssikkerhedspakker.

Fra dag ét som skatteminister har retssikkerheden på skatteområdet stået øverst på min dagsorden.

Det har indtil nu resulteret i to – i al beskedenhed – gode pakker med en lang række initiativer, som er kommet borgere og virksomheder til gode.

Den tredje pakke er lige på trapperne. Der er bl.a. tale om en omfattende modernisering af skattekontrolloven, som jeg i øvrigt også gerne vil takke organisationerne for at bakke op om.

For det er en nødvendig øvelse. Nogle af de mest grundlæggende kontrol­bestemmelser stammer helt tilbage fra 1946, og reglerne er komplicerede og svære at gennemskue. Ikke blot for borgere og virksomheder, men også for myndighederne, som skal administrere dem.

Grænsen for kontrol er nået

Der er i høj grad brug for forenkling og præcisering af SKATs kontrol­bestemmelser. Det skal stå klart for alle, hvor grænsen for SKATs kontrol går.

I gårsdagens indlæg fremførte organisa­tionerne så forslag om at give borgere og virksomheder mulighed for at indbetale skattebeløb frivilligt i de retssager, hvor Skatteministeriet er sagsøger.

På den måde kan borgere og virksom­heder undgå at få et stort rentesmæk, hvis de i sidste ende taber sagen – men hvor det vel at mærke er pga. retssagen, at betalingen sker for sent. Det, synes jeg, lyder som et fornuftigt forslag, som vi derfor kigger nærmere på med det samme.

Når der er bundet sløjfe på den tredje retssikkerhedspakke, kaster jeg mig i øvrigt over Retssikkerhedspakke 4. Den vil bl.a. have fokus på, hvordan vi får bragt sags­behandlingstiderne i skattesager ned. Hvis det tager for lang tid at få behandlet sin klage, svækker det borgernes retssikkerhed i mødet med myndighederne.

Stopper mit fokus på retssikkerhed så der? Nej, slet ikke. Retssikkerheden på skatteområdet vil være en rød tråd i hele den periode, jeg får lov at være skatteminister. Og det er forhåbentlig lang tid.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk