Facebooks tre svøber er selvskabte

Media. Verdens største sociale netværk har mistet knap 100 milliarder i børsværdi. Problemerne bliver svære at løse.

Facebook-grundlægger Mark Zuckerberg har verdens kritiske øjne rettet mod sig: Hvordan redder han sit sociale netværk fra den mistro, der nu spreder sig i stadigt større cirkler? Arkivfoto: Stephen Lam/Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Had og voldsopfordringer. Mangelfuld beskyttelse af privatliv. Udefrakommende indblanding i demokratiske valg. Udbredelse af løgn og fake news. Mark Zuckerberg har travlt i denne tid.

Bag problemerne finder man tre grundlæggende udfordringer, som det bliver svært at overvinde for Facebook.

Den første udfordring ligger i produktets natur og forretningsmodel: Facebook tjener som bekendt udelukkende penge på at sælge reklamer – lidt ligesom en lokal ugeavis. Men Facebook har været langt dygtigere end ugeaviserne til at produkt­udvikle reklamesalget. Som enhver, der har prøvet at indrykke annoncer på platformen ved, tilbyder virksomheden et imponerende og effektivt sæt muligheder.

Annoncerne kan skræddersys til de enkelte brugere baseret på al den viden, de frivilligt – og ufrivilligt – giver Facebook.

Problemet er, at annoncemodellen er blevet så kompleks, at langt størsteparten af Facebooks brugere aldrig kommer til at forstå den. Man kan ikke forvente, at almindelige mennesker er klar over, at Facebook følger med, når brugerne for eksempel besøger Socialdemokratiets eller Venstres hjemmeside.

Det giver grobund for skepsis og mytedannelse, som let tager overhånd. Som når nogen tror, at Facebook lytter med via telefonens mikrofon, fordi de får annoncer for babygear, før de har fyldt Facebook-feedet med scanningsbilleder.

Udfordringen for Facebook er, at den forretningsmæssige succes ligger i modellens kompleksitet. Men at kompleksiteten også er svær at forklare og forsvare over for almindelige brugere. Det er et problem, der er svært at løse uden at gøre forretnings­modellen mindre effektiv.

Den anden udfordring er endnu større. Den bunder nemlig i Facebooks enorme succes: For milliarder af brugere over hele verden er Facebook i dag en af de vigtigste døre til omverdenen.

Netværkseffekterne er så stærke, at det vil kræve noget helt særligt at udfordre Facebooks dominerende rolle. Og de, der er kommet tæt på som WhatsApp og Instagram, er prompte blevet opkøbt.

På grund af succesen har Facebook store muligheder for at påvirke valg, virksom­heder og personlige relationer. Facebook er blevet en slags global infrastruktur.

I tidligere tider har man set forsyningsvirksomheder med tilsvarende magt blive nationaliseret.

Men selv dette utænkelige scenarie vil næppe løse udfordringen for Facebook. For hvilken stat skulle i sidste ende kontrollere den globale infrastruktur?

Den tredje udfordring bunder netop i ejerskabet. Facebooks succes hænger tæt sammen med Mark Zuckerbergs imponerende vision, evner og arbejdsindsats.

I dag har han den kontrollerende aktie­majoritet og tæt på uindskrænket magt over virksomheden. Zuckerbergs formue er ham vel undt. Men fordi han og Facebook er så tæt forbundne, er virksomheden også skabt i hans billede af en forholdsvis heterogen skare af unge ingeniøruddannede mænd.

Forleden sagde Zuckerberg i et interview med journalisten Ezra Klein: »Da vi begyndte, tænkte vi på, hvor godt det ville blive hvis alle kunne forbindes, hvis alle havde en stemme. For at være helt ærlig tænkte vi ikke nok over de negative sider.«

De negative sider er naturligvis, at en mere åben verden også gør det nemmere for en nation at påvirke en anden nations demokratiske valg. Og for individer at sprede løgn, had og voldsopfordringer.

Nu tænker Zuckerberg over de negative sider. Men der skulle gå ti år, og hans løsninger er ingeniørens: »I starten af sidste år havde vi 10.000 mennesker til at arbejde med sikkerhed. Men med dette års udgang er der 20.000.«

Spørgsmålet er imidlertid, om der er tale om problemer, der lader sig løse af nok så mange ingeniører? Eller om det snarere er et udslag af menneskets natur: Den enes sandhed er den andens løgn. Og nogle gange vil vi ikke hinanden det bedste.