Får forsikringsbranchen bank?

Så går det løs i forsikringsbranchen. Hvis der stadig skulle findes embedsmandsagtige forsikringsfolk, som regner med, at de befinder sig i en beskyttet branche, så kan de godt vågne op.

Linda Overgaard, Erhvervsredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Nu er det nemlig forsikringsselskabernes tur til at få konkurrence fra en ny vinkel. Det nye online-forsikringsselskab Next Forsikring er klar til at angribe fra en ny vinkel – på samme måde som andre brancher har mærket det fra virksomheder som nemlig.com, zalando.com, SmartGuy, Onfone, saxo.com og Just-Eat.Den nye opkobling i forsikringsbranchen har da også fået taletid og spalteplads på udsøgte placeringer i medierne.

Og er det så på sin plads? Eller er Next Forsikring blot et lille overmodigt start-up uden tilstrækkelig kapital til at bide skeer med de store, etablerede forsikringskoncerner og finansielle supermarkeder?

Godt spørgsmål. Da nyheden brød, vurderede vi, at Next Forsikring ikke havde potentiale til at rydde forsiden af Business, men hvem ved ... måske får branchen alligevel baghjul. Det er set før, at en branche er blevet undermineret af pludseligt opdukkede konkurrenter fra uventet kant. Det der også kaldes »disruptive innovation«, som vi skrev om i Business i går med Accenture-direktøren Paul Nunes som kilde.

Hvis Next Forsikring får succes, kan det skyldes de her faktorer:

  1. Teknologien gør det muligt at få kontakt med mange mulige kunder for få penge.
  2. Yngre kundegrupper er fortrolige med nethandel og måske klar til forsikring online.
  3. Start-ups bliver let populære, når de udfordrer de store, etablerede aktører.

Og hvis Next Forsikring ryger ud i fiasko, kan det være fordi:

  1. Kunderne vil måske alligevel have personlig betjening og ikke blot online-service.
  2. At kapitalen ikke rækker til hård og langvarig konkurrence på priser.
  3. Intet sælger sig selv – det bliver dyrt og tidkrævende at få firmanavnet indarbejdet.

Under alle omstændigheder er det forfriskende med ekstra konkurrence i forsikringsbranchen. Så lad os endelig håbe, at Next Forsikring får en flyvende start.