Europa bygger ikke hegn, vi river dem ned: Samarbejd nu med hinanden

Europa bygger ikke hegn, vi river dem ned. Det gør vi ved, at Europa og regionerne samarbejder om spørgsmål af fælles interesse. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europa bygger ikke hegn, vi river dem ned. Det gør vi ved, at Europa og regionerne samarbejder om spørgsmål af fælles interesse.

Kommissionens meddelelse onsdag den 20. september om grænseområder vedrører 40 procent af EUs areal med en tredjedel af befolkningen og en tredjedel af EUs bruttonationalprodukt.

Indsatser på tværs af landegrænserne er afgørende på mange niveauer, og i kampen mod kriminalitet er samarbejde i grænse­regionerne, som Region Sønderjylland-Schleswig, det eneste håb. Det gælder også beredskabstjenester som lægehjælp eller brandvæsen: Skal du ringe til fjerntliggende tjenester i dit hjemland eller til nærliggende tjenester lige på den anden side af grænsen?

Valget er nemt.

I over 25 år har Europa-Kommissionen finansieret samarbejde på tværs af grænserne, og det glæder mig at kunne sige, at adskillige succeshistorier er beviset på, at sådanne investeringer betaler sig. Tag for eksempel grænseområdet mellem Danmark og Sverige: Der har de lokale, regionale og nationale myndigheder fundet måder at samarbejde på for at løse problemer på arbejdsmarkedet og forbedre situationen for pendlerne. Der skal dog mere til. EU-landene har ofte forskellige regler, når det gælder skat, social sikring, arbejdsløshedsunderstøttelse og beregning af ferie: Alt dette kan gøre livet for arbejdstagere, der bor på den ene side af grænsen og arbejder på den anden side, mere uvist og i sidste ende dyrere.

Finansiering er dog ikke nogen mirakelløsning. Det er nødvendigt med finansiering, ja, men sideløbende hermed har vi brug for, at de nationale regeringer er mere aktive, mere involverede i samarbejdet på tværs af grænserne.

Europa-Kommissionen opfordrer nu de nationale, regionale og lokale myndigheder til at arbejde sammen med os i forsøget på at fjerne de hindringer, der berører millioner af mennesker med hensyn til børnehaver eller universiteter, sundhed, kriminalitet eller beskæftigelse.

Vi foreslår derfor at skabe et onlineforum, der gør det muligt for alle involverede parter at drøfte retlige og administrative spørgsmål og mulige løsninger. Vi foreslår, at e-forvaltningsprojekter omfatter en stærk grænseoverskridende dimension for at levere offentlige tjenester på tværs af grænserne, og vi foreslår, at lokale og regionale interessenter i højere grad mødes og taler mere med hinanden for at fremme flersprogethed i deres region, sætte skub i beskæftigelsen på tværs af grænserne eller samle deres offentlige tjenester inden for sundhed eller transport til fordel for alle deres indbyggere.

Grænseoverskridende samarbejde på regionalt plan er et aktiv, som skal udvikles yderligere. Det er jeg overbevist om og ivrig efter at fremme. Vi opfordrer nu de nationale, regionale og lokale myndigheder til at deltage i disse bestræbelser.