Et minuts stilhed for Uber

Kronik. Befolkningens tankesæt skal ændres, hvis vi vil sikre demokratisk mandat til teknologiske forandringer.

Hvis disruptive virksomheder skal blive accepteret i den brede befolkning, er det vigtigt at tænke skattebetaling ind. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ærgerligt, at Danmark ikke er kommet med på den globale bølge af vilde digitale løsninger som Facebook, Amazon, Netflix og Google. Men heldigvis repræsenterer den fjerde industrielle revolution (4IR) en så eksplosiv evolution af lukrative områder, at vi stadig har tid til at skabe vigtige danske job i nye globale fører­positioner.

Vi er i Norden generelt gode til at skabe nye virksomheder, og vi skaber rundt regnet dobbelt så mange Unicorns (iværksættervirksomheder til en værdi af over en mia. kr., red.) som vores andel af det globale bruttonationalprodukt (BNP) statistisk set berettiger os til. Men virksomhederne flytter fra Norden, inden jobskabelsen bliver rigtigt stor. At vi med Netcompany har den første virksomhed i Danmark i over 20 år med over 1.000 ansatte, vidner om en relativt set spag dansk jobskabelse sammenlignet med f.eks. Facebook.

Facebook havde i 2014 en global økonomisk indflydelse på 227 mia. dollar. I dag er Facebook mere end dobbelt så stor og har derfor passeret det danske BNP på 2.000 mia. kr., som har afsæt i vores over tusindårige historie. Facebook har siden 2004 globalt set skabt over 4,5 millioner job, hvilket er flere end vi har ansat i den offentlige og private sektor.

Den samlede økonomiske og politiske styrke af Silicon Valley er af en sådan art, at EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har anlagt monopolsag mod Google samt pålagt Irland at opkræve 13 mia. dollar i skat fra Apple.

Hvis vi anskuer de 100 største lande og virksomheder ud fra en økonomisk formåen, ville 70 af disse globale virksomheder komme på listen.

Selv om kulturminister Mette Bock (LA) vil have Netflix til at levere public service, mener jeg bestemt, at det ud fra en national synsvinkel er i rette tid, at Lars Løkke Rasmussen (V) nedsætter sit disruptionråd.

Vi har i Danmark en solid platform til at kaste os ud i robotsyet modetøj, andelsforeninger med flåder af elbiler, 3D-printet Danish Design, arkitekttegnede huse med egen produktion af el og varme, fjernundervisning i demokrati i Afrika og kunstig intelligens, der sender bud efter fødevarer med droner eller skaber personlig medicin ud fra vores egen gen-sekventering.

Men vi har i Danmark også borgere, som frygter den moderne teknologiske udvikling så meget, at de hellere vil undgå den fremfor de nye job, den kan skabe. Jeg mener, at det er vigtigt at forstå borgernes frygt som grundlag for den demokratiske proces, der skal forandre Danmark. Jeg vil derfor opfordre Disruptionrådet til inden hvert møde at holde et minuts stilhed for Ubers ærgerlige bortgang fra Danmark.

To af Ubers ærkemodstanderne er SFs Karsten Hønge og Kim Christiansen fra DF. Jeg mener, at deres kombinerede arbejder- og landdistriktstænkning i deres kritik af Uber er reel. Jeg mener, at der er en sten i skoen, som Disruptionrådet bør kigge på.

Den kombinerede arbejder- og land­distriktstænkning er et mindre kendt dansk politisk og ideologisk begreb. Den lægger ikke synderligt meget vægt på jobskabelse, men den har dog en sådan styrke, at den ikke alene har skaffet os lige gode og dårlige skoler og syge­huse, den har også imod alle globale trends udflyttet folk i byen tilbage til landet samtidig med, at den i sin ekstremitet kan genindføre hestevogne i vores købstæder.

Når vi skal disrupte Danmark, skal vi forandre love og strukturer, der i lyset af de nye teknologiske forandringer kan fremstå gammeldags. Men vi skal også forandre et tankesæt i en befolkning i Landdistriktsdanmark og i Bydanmark, hvor evnen til – og interessen for – at omsætte teknologiske forandringer er faldende i de ældre genera­tioner og stigende med en uddannelse, der oftest er kortest i Arbejderdanmark. Når vi lykkes, kan vi skabe nye job, hvor 4IR gør de gamle job overflødige. Alternativt får vi bare mange arbejdsløse.

Jeg tror ikke, at Karsten Hønge og Kim Christiansen frygter Uber. Men de vil nok foretrække, at der på bagsmækken af deres taxa står: »Dette er en rigtig taxa, der betaler skat til den danske velfærd«. For frygten er, at vi med de nye teknologiske løsninger risikerer, at der leveres produkter og services i Danmark, der ikke betales skat af. Uden skat er der ingen penge til velfærd, udflytning eller udligning, hvilket er et problem, som SF og DF snildt kan samles om som essensen i den kombinerede arbejder- og landdistriktstænkning.

Skatteindberetningen fra Airbnb er f.eks. vedtaget ved lov, men er ikke blevet implementeret som ønsket af Skat. En løsning med målrettet lovgivning som mod Uber vil fjerne det skattemæssige problem, men vil givetvis også fjerne innovative teknologiske services, som kan være værdifulde for jobskabelsen i Danmark.

Lad os derfor sikre, at hver gang en bestemt økonomisk transaktion foretages i Danmark, så kan den skattemæssige behandling foretages med det samme og skattebeløbet sendes til Skat. Dette kan f.eks. ske ved gradvist at indføre en digital krone via en elektronisk pung og indrapportere eller straksafregne f.eks. moms til Skat, når en betaling udføres.

Der ligger en perlerække af nye teknologier i 4IR, som vil kunne sikre fortsat vækst i produktiviteten og velstanden i Danmark til gavn og glæde for danskerne.

Men kære Disruptionråd, husk, at vi først skal forandre befolkningens tankesæt for at få det demokratiske mandat, der skal sikre det rette lovmæssige og skattemæssige fundament. For er dette ikke på plads, så kommer Hønge og Christiansen bare og disrupter jeres disruption. Og se det vil være rigtigt ærgerligt.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk