Er grundskylden glemt på onsdag?

I valgkampen forud for kommunalvalget på tirsdag er grundskyld blevet et af de hotte temaer. Politikere fisker stemmer ved at massere vælgernes pengepung, og intet ord får så mange op af sofaen som Skat – især i de velstående kommuner omkring København.

Foto: Kasper Palsnov.
Læs mere
Fold sammen

Det vrimler med forslag til at lempe grundskylden for millionvillaerne, men spørgsmålet er, om de gode idéer får ret megen opmærksomhed efter tirsdag.

Valgløfter har det med at blive overhalet af vigtigere dagsordener, så snart krydsene er sat. Egentlig burde politikerne nok også kigge mere på skattetrykket i det hele taget frem for at fokusere ensidigt på den særligt forhadte grundskyld.

Ganske vist har grundskylden udviklet sig til en slags pengemaskine, og nogle familier rammes hårdt af forholdsvis pludselige og ikke altid forudsigelige stigninger.

Men hånden på hjertet: Er der ikke en vis rimelighed i, at ejere af huse i fem-ti millioner kroners-klassen skal betale skat af et stykke jord, som over årene er steget i værdi? Skat skal der til, for at samfundets husholdningsbudget kan hænge sammen, så det er ikke let for politikerne at gøre husejerne glade med et snuptag.

Parcelhusgrunde er et taknemmeligt skatteobjekt, for de kan ikke sådan flyttes ud af landet eller på anden måde gemmes væk for skattevæsenet.

Og så længe, der ikke er politisk vilje til for alvor at skære ned på de offentlige udgifter, så det samlede skattetryk kan lettes, er stigende grundskyld at foretrække frem for højere skat på lønindkomst. Så længe vi er nødt til at have så høje skatter, som vi har, er det afgørende, at skatten tilrettelægges, så det kan betale sig at arbejde.

Hvis skatten på arbejde – og særligt marginalskatten – blev sat op for at kompensere for lavere grundskyld, ville vi risikere at få flere »Dovne Robert’er«, og det er ikke lige, hvad vi har brug for i Danmark.

Det gør derfor ikke så meget, hvis politikerne glemmer løfterne om at lette grundskylden efter på tirsdag. Bare de så koncentrerer sig om at sænke skatten i det hele taget.