Er det dét, man kalder en krise?

Peter Suppli Benson, nyhedschef. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Måske er det hele ikke så sort, som visse økonomer – og i hvertfald journalister – indimellem forfalder til at fortælle? Altså billedet af et Danmark, som økonomisk er ude at hænge. Med et erhvervsliv, som er trængt op i hjørnet, en beskæftigelse der bare fortsætter med at falde og flugt af job ud af landet.

Det er sådan set let at finde fakta, der understøtter den kulsorte fortælling. Væksttal, der balancerer omkring et rundt nul og massive underskud på statsfinanserne bidrager til sortsynet. Men bagved gemmer sig en historie, som har flere nuancer, og hvor konklusionen måske nærmest kan jongleres frem til at have et ganske positivt skær.

Det billede, altså det positive, fik to streger under, da Danmarks Statistik torsdag offentliggjorde de konjunkturindikatorer, altså billedet af helbredstilstanden og humøret blandt de danske virksomheder. Indikatorerne var de mest positive siden 2007 og viste et markant hop opad for optimismen blandt erhvervslivets aktører. Bagved den stigende optimisme er en økonomi, som stadig slæber sig af sted, men hvor forudsætningerne for bedre tider er ved at være til stede. Nok viser tallene, at produktionen i industrien ikke stiger, men vigtigere er det, at ordrebeholdningen i den seneste tid er steget – markant endda. Det betyder altså, at efterspørgslen går op, og det giver håb for, at det ene lille skridt i den rigtige retning kan føre til det næste skridt fremad.

Indtrykket af, at bedre tider er på vej, underbygges af fakta – dels på aktiemarkedet, hvor kurserne er drønet op i lang tid, og af de seneste kvartalsregnskaber, hvor de største virksomheder – set som et hele – viste glimrende kampform.

Og skal journalisten så alligevel slutte af på »traditionel« sortseende manér? For nok går det meget godt i virksomhederne. Men nye job skaber de ikke p.t. De seneste arbejdsløshedstal viser fortsat en ledighed på 5,7 pct. – og meget værre for de yngre grupper – og spørgsmålet er, om den spirende optur i dansk økonomi og hos virksomhederne kommer til at slå positivt igennem for de alt for mange arbejdsløse?