En YouTube-video ændrede 23-årige Kristians liv: Nu kan hans beslutninger være millioner værd

SYNSPUNKT: Iværksætterlivet skabte min fightermentalitet. Den var helt væk i skolesystemet.

Kristian Larsen  (TV) og Mads Paaskesen (TH) fra PL & Partners Facebook-bureau.De to unge iværksættere er blevet blåstemplet af Facebook og har store brands som fx Super Brugsen på kundelisten.De hjælper virksomheder med at slå igennem på Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har altid været en introvert dreng, uden de helt store ambitioner gennem min barndom og teenageår. Mit fokus var hverken høje karakterer eller opbygningen af en stor vennekreds. Det var nemmere for mig at låse mig inde i teenageværelset og spille computerspil i op til 10 timer om dagen.

På den baggrund har de tre seneste år i mit liv derfor også været de mest indflydelsesrige. Det er i disse tre år, at jeg fik interesse for iværksætteri, og iværksættertilværelsen har gjort mig til et langt mere modigt menneske, som tør, vil og gør mere.

Da jeg stadig gik i skole, havde jeg ikke den nødvendige fightermentalitet eller lysten til at sætte mål. Jeg sneg mig udenom og var nok også stadig i en meget beskyttet verden, hvilket skolen og gymnasiet jo er på godt og ondt.

Men i den virkelige verden kan du ikke bare sno dig udenom dine problemer, og for mig blev iværksætteriet indgangen til og indblikket i denne verden.

Det at være ung iværksætter er ikke nødvendigvis nogen let rejse. Jeg besluttede mig for at tage springet, da jeg nytårsaften så Martin Thorborg på hans Youtube kanal. Martin fortalte om alle de nytårsforsætter, der aldrig bliver til noget, og opfordrede alle seerne til at forfølge deres drøm. Og det gjorde jeg så. Jeg bestilte mit CVR nummer umiddelbart efter, og få dage senere var jeg i gang med min virksomhed.

I dag fungerer jeg som rådgiver og konsulent for vores største kunder, og udover at jeg som regel er halvt så gammel som mange af kunderne, så begår man også ganske mange fejl i de første år af en virksomheds levetid.

I skolen var konsekvenserne ved at fejle imidlertid ikke så store, som de er i min virksomhed. I skolen blev jeg præsenteret for udfordringer, men primært blev jeg præsenteret for nogle værktøjer, som skulle hjælpe mig med sidenhen af forstå de udfordringer, jeg ville møde i »den virkelige verden«.

For mig var det læring uden konsekvens, og jeg kunne sjuske mig igennem og fortsætte på det samme spor.
Sådan er det ikke i PL & Partners. Hvis jeg fejler med en kunde her, så risikerer vi at tabe millioner af kroner. Det gør så også samtidig, at når vi lykkes, så er følelsen af tilfredsstillelse og stolthed tilsvarende større. Man vokser på en helt anden måde som menneske, end man gør i skolen. I hvert fald i mit tilfælde.

Jeg er bange for, at hvis jeg havde fortsat på skolebænken, så havde jeg kørt mig selv fuldstændig død i det. Jeg havde ikke udviklet mig som menneske, og jeg havde fortsat med at sidde med tanken: Hvad er det, der mangler i mit liv?

Jeg påstår ikke, at alle har det ligesom mig, og at vores uddannelsessystem derfor er grundlæggende forkert eller utilstrækkeligt. Det at uddanne sig giver naturligvis også dannelse og viden, men i mit tilfælde var det nok nærmere ordet UD i ud-dannelse, som blev det vigtige. Jeg søgte egentlig læring. Ville mærke det på min egen krop.

Det at være iværksætter har givet mig udfordring, konsekvens og udviklet min fighter-mentalitet. Det kan godt skræmme mig at tænke på, om jeg nogensinde var blevet ambitiøs eller havde turdet sætte mål for mit liv, hvis jeg var blevet for længe på skolebænken.

Tænk hvis der er flere, som har det på samme måde som mig? Til jer vil jeg gentage de ord, som Martin Thorborg sagde til mig og mange andre: »Følg jeres drøm. Det er ikke altid nemt, men du vil aldrig være helt den samme bagefter. Det er risikoen værd!«