En god dag på redaktionen

Der er dage på en erhvervsredaktion, hvor teksterne skal strækkes en anelse, så siderne bliver fyldt ud. Og så er der dage, hvor teksterne skal skæres uhyre skarpt, hvor journalisterne står på nakken af hinanden for at få plads – de dage hvor nyhederne bogstaveligt talt vælter ind. De dage hvor evnen til prioritering og overblik skal stå sin prøve. Sådan en dag var det i dag.

Foto: Thomas Lekfeldt
For den travle business-læser er her et kort, kommenteret sammendrag af de væsentligste nyheder.

Vestas offentliggør et med spænding imødeset regnskab. Med tilføjelsen om, at landets mest omdiskuterede topchef, Ditlev Engel, er blevet fyret. Hovsa. Pludselig kommer regnskabet i anden række, persondramaet tager over. Hvorfor og hvad nu? Hvad nu med folkeaktien Vestas, hvad nu med Ditlev Engel, og hvem pokker er den nye topchef i Vestas? Vestas-teamet med journalister, nyhedsredaktør, redigerende, fotografer og lay-outere bliver sat sammen med opgaven om i løbet af de næste seks timer at levere et Vestas-opslag, der peger fremad.

Og den er svær, når Vestas-folkene pludselig lukker sig sammen om sig selv. Ikke just den bedste start for den nye svenske topledelse. Selv om det kan virke provinsielt, så er det altså lidt specielt at have en meget dansk virksomhed, hvor nu hele topledelsen er blå/gul. Fair eller unfair, det er et tema, som Vestas-folkene må forholde sig til. Og da i sær på et tidspunkt, hvor Vestas er i en opbygningsfase, hvor tilliden til Vestas skal genoprettes.

Rigsrevisionen sender en rapport på gaden med en sønderlemmende kritik af både Skat og Skatteministeriet og dermed også en hård kritik af politikerne. En køn redelighed. Nu skal man vare sig for ikke at bruge ordet »skandale« for mange gange, men dette er tæt på. Én ting er, at der er sket fejl, noget ganske andet kan det være, hvis en sådan fejl underminerer skatteborgernes tillid til systemet. Skats ejendomsvurderinger har i flere år været fejlbehæftede, og det betyder, at hver eneste dansker spørger sig selv: Er jeg blevet snydt af staten? En dårlig dag for skattemyndighederne, men en endnu værre dag for borgernes tillid til statsapparatet.

ISS, verdens største servicekoncern, får ny formand. Englænderen sir Charles Allen. Han afløser Ole Andersen, der lige nu hører til blandt landets absolut mest magtfulde bestyrelsesformænd som formand for Danske Bank, Bang & Olufsen mv. Ole Andersen og ISS er en helt særlig historie. Ole Andersen er nemlig tidligere førstemand blandt kapitalfondschefer – noget af en udvikling og blåstempling han har været igennem. Han var i sin tid således ansvarlig for kapitalfonden EQTs danske opkøb, og dermed ansvarlig for EQTs opkøb af ISS. Kapitalfondsejerne har flere gange forsøgt at videresælge eller børsnotere ISS, foreløbig uden held.

Det begynder at haste, hvis kapitalfondene i ISS skal gøre en god forretning.

Industrikonglomeratet NKT skiller sig af med sin direktør igennem mange år, Thomas Hofman-Bang. For få år siden en gulddreng i dansk business, i dag en tidligere gulddreng. Afskeden med Hofman-Bang ledsages af en noget tåget forklaring om, at »vi (NKT-bestyrelsen, red.) ønsker kortere beslutningsveje og et styrket samarbejde mellem forretningsenhedernes ledelse og bestyrelsen. I bestyrelsen vil vi tættere på og involvere os mere,« lyder det fra formanden Jens Due Olsen. Aha, altså en arbejdende formandspost til Due Olsen efter nogle yoyo-år for NKT.

Og måske begyndelsen til decideret opsplitning og frasalg af de enkelte divisioner i NKT. Forklaringen fra formanden er ikke overbevisende. Bundlinjen er velsagtens, at Hofman-Bang på det seneste ikke har leveret varen.

Midt i gårsdagens voldsomme nyhedsstrøm kommer Carlsberg med sit halvårsregnskab. Og det kan tænkes, at topchefen Jørgen Buhl Rasmussen kunne have ønsket sig lidt mere opmærksomhed om sit regnskab, end tilfældet bliver. Carlsberg leverer faktisk, og Buhl Rasmussen leverer. Et overskud på halvåret på 2,3 mia. kr. i et hårdt marked lader sig høre,

Carlsberg-chefen selv er ligesom en række andre topchefer også blevet forelsket i begrebet »at eksekvere«. Bid mærke i det ord, det er in-ordet i business lige nu. Basalt set handler det dog blot om, at topcheferne skal gøre det, som de ansat til, nemlig at lede virksomhederne effektivt.

Brøndby IF fortsætter sin tur i rutsjebanen. Den ene dag et dårligt regnskab og en nedjustering med et markant fald i aktiekursen. Den næste dag en ny stor investor, endnu en kapitaludvidelse, og aktien tager et hop opad. Det er ikke helt til at vide med formanden Aldo Petersen, hvad der i grunden foregår i Brøndby. Tillidsvækkende er det i hvert fald ikke. Det kan gå begge veje for klubben, og det kan det også for formanden selv. Fejler han, skubbes han endnu længere ud af det gode selskab i business-Danmark.

Er der en fællesnævner? Ja, udover tal og mange fine ord handler det i særlig grad om tillid. Om tillidsopbygning og om tab af tillid.