En forkert dom i Amagerbanken-sagen

Det er en stor fejltagelse, at en nylig dom fritager bestyrelse og direktion i Amagerbanken for et ansvar.

Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amagerbanken led i mange år under et stort indlånsunderskud. Denne manko måtte banken udligne ved at optage femårige internationale lån. Mange af disse lån blev ydet af HSH Nordbank, som så syndikerede (fordelte) lånene til store internationale banker. Amagerbanken var nødsaget til at optage disse lån for at leve op til Finanstil­synets nøgletal, bla. solvenskravet.

Det begyndte at stramme til for Amagerbanken i 2009, da underskuddet for 2008 blev offentliggjort med 694 mio kr. i tab, og banken søgte derfor om 1,4 milliard kroner fra Bankpakke 2. Man fik dette stillet i udsigt, såfremt banken gik igennem en aktieudvidelse. På det tidspunkt besluttede Karsten Ree sig for at gå med i denne aktieudvidelse med 500 mio kr. Han blev herved 30 procents-aktionær i banken!

Og her begynder dramaet.

Internationale lån har en omfangsrig lånedokumentation, som bliver underskrevet af samtlige deltagere.

Denne lånedokumentation har bl.a. en klausul med »change of control«, d.v.s en klausul, som kan udnyttes af de deltagende banker, hvis der sker noget med låntagers aktionærforhold. Denne klausul er så vigtig, at de deltagende banker ved »change of control« kan kræve førtidsindfrielse af deres lån.

Det gjorde der så sandelig med Rees indtog, han fik sågar valgt to af sine egne repræsentanter ind i bestyrelsen.

De internationale banker havde med bekymring fulgt med i Amagerbankens negative udvikling og ville gerne tilbagebetales, hvis man kunne blive det. Man troede ikke længere på Amagerbanken! Da »change of control«-klausulen blev brudt, benyttede bankerne sig af dette brud og forlangte tilbagebetaling. Dette skete i slutningen af 2009.

Ca. en milliard euro blev tilbagebetalt til de udenlandske banker, hovedsageligt til de store tyske landesbanker. Det vil sige, at langt, langt over Bankpakke Is penge blev brugt til tilbagebetaling af lån før tid. Et enormt beløb, som aldrig kom frem, da underskuddet på kr. 500 mio. for 2009 kom frem.

Selvfølgelig har bestyrelse og direktion vidst, hvad det ville betyde, når man fik en ny storaktionær ind i banken. Og sågar med hele 30 procent af aktiekapitalen. Og med to egne folk i bestyrelsen! Især bestyrelsesformandens levebrød var jo i mange år at beskæftige sig intensivt med internationale lånekontrakter til den finansielle sektor.

Derfor er det en stor fejltagelse, at den nylige dom fritog bestyrelse og direktion for et ansvar. Det er ikke fair over for de mange sparere, at man har fritaget bestyrelse og direktion for at have sovet i timen.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk