Ekstra julegaver fra IKEA

Medarbejderne i IKEA fik en ekstra julegave op til højtiden. De, der har været længere end fem år i virksomheden, får sat et ekstra beløb ind på pensionsordningen, hvis IKEA når bestemte omsætningsmål.

Vinduespudsere klædt ud som julemænd og rensdyr på arbejde på et indkøbscenter i Tokyo. Udklædningen er led i en kampagne for at kapre flere kunder. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Dermed får møbelkædens juleslogan »Gaver fra mig til dig... til dig...og til dig« en ekstra dimension, for hvem er det egentlig, der får mest glæde af den slags gaver? Ja, Ikea giver naturligvis ikke en skærv til medarbejdernes pensionskonti, uden at forvente at få noget igen. Det ville ingen virksomhed gøre.

Udmeldingen fra HR-chefen i Danmark, Charlotte Brovil, lyder i uddrag sådan her:

»Vi værdsætter vores medarbejdere højt og arbejder på at opbygge langsigtede relationer til alles fælles bedste«, og det må forstås sådan, at IKEA med den nye bonus gerne vil holde længere på sine medarbejdere.

Det er dyrt for virksomheden, hvis for mange ansatte bliver trætte af at ekspedere kunder i alenlange køer alle ugens syv dage med lang åbningstid. Så skal nye læres op, og kunderne får ringere service, end hvis de erfarne medarbejdere var blevet i det gule og blå arbejdstøj. IKEA gør generelt en del ud af bonusordninger for tiden. Det nye loyalitetsprogram er lanceret blot få måneder efter lanceringen af »One IKEA Bonus«, som er et præstationsorienteret bonusprogram, hvor medarbejderne får en årlig bonus i forhold til individuel løn, hvis bestemte mål bliver nået.

Det nye loyalitetsprogram præsenteres, som om det er inspireret af grundlæggeren Ingvar Kamprads ønske om at dele IKEAs succes med alle medarbejderne.

Det kan sagtens være rigtigt, men incitaments-programmerne er selvfølgelig også udviklet for at styrke IKEA som arbejdsplads, både nu og i fremtiden.

IKEAs ledelse kan kigge på andre virksomheder som Wal-Mart og Amazon, hvor medarbejderne nu protesterer kraftigt mod ubekvemme arbejdstider og dårlig betaling.

Spørgsmålet er så, om medarbejderne vil være mere trofaste og blive hos IKEA i længere tid, eller om fremtidens ansatte springer videre til bedre tilbud, uanset om de lokkes med en stay-on-bonus eller ej.