Efter USAs præsidentvalg: Trumps trusler om mindre frihandel truer udviklingen

Synspunkt. Usikkerheden ved Trump er stor. Han har mange planer, men mangler at give svar på, hvordan han vil finansiere de politiske programerklæringer.

På valgmøder fik Trump sine tilhængere til at heppe med på at »bure Clinton inde«. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til manges overraskelse blev Trump valgt som USAs præsident. Samtidig vandt republikanerne også flertallet i begge Kongressens kamre. Trumps politiske program handlede især om begrænsning af indvandring, antifrihandel, flere offentlige investeringer og skattelettelser. Finansiering var der ikke fokus på. Programmet blev afleveret i korte populistiske vendinger som »Build a wall« suppleret af anti-Clinton slogans som »Lock her up«.

Hvad kan man så forvente af Trump efter valget? Det er et åbent spørgsmål. Den største fare i Trumps politik er hans anti­frihandelstanker. Truslen om at opsige frihandelsaftaler og indføre ekstratold på bl.a. amerikanske virksomheder, der outsourcer produktion, er dårlig økonomi.

Det skader amerikansk økonomi, fordi færre varer importeres. Mindre import betyder bl.a. et mindre varieret vareudbud og et mindre konkurrencepres på amerikanske virksomheder. Trump har slået sig op på at være en god forretningsmand. Hvis han gentænker sine protektionisme, så vil han komme frem til, at det er »bad business«.

Hvis andre lande gengælder de mulige amerikanske toldforhøjelser, får Trump ikke den kortsigtede beskyttelse af amerikanske arbejdspladser, han stiler efter. Og under alle omstændigheder taber amerikanerne på lidt længere sigt.

Desuden vil resten af verdensøkonomien tabe på det og derfor også Danmark, da vi er en lille åben økonomi, hvor eksporten fylder meget.

Wall Street Journals økonompanel vurderede lige efter Trumps sejr, at den største risiko for den amerikanske økonomi var fejltrin i Det Hvide Hus, herunder en eventuel handelskrig.

Samme økonompanel opjusterede forventningerne til væksten, inflationen og renterne i 2017 og 2018 blandt andet som følge af hans planer om kortsigtet finans­politisk stimulans.

Trumps idé om at øge de offentlige investeringer (»fix tunnels, bridges and roads«) svarer til Obamas valgslogans i 2008 og 2012. Obama fik ikke gennemført en forøgelse af de offentlige investeringer, bl.a. fordi Kongressen blokerede for det. Af samme grund blev det offentlige forbrug reduceret under Obama.

Det bliver interessant at se, om den republikansk dominerede kongres vil indvilge i Trumps investeringsprogram, og hvordan man i øvrigt vil styre de offentlige udgifter.

Risikoen ved Trumps udgiftsprogram er, at han ikke har angivet finansiering. I øjeblikket udgør det offentlige underskud ca. fire pct. af BNP.

Trump lægger op til en stor skatte­reform. Trumps idé er en skatte­reform inden for de første 100 dage. Og her har Kongressen meddelt, at de arbejder med ham.

Marginalskatten på arbejde skal sænkes mærkbart for alle – både i bunden og i toppen. Den øverste marginalskat skal ned fra 39,6 til 33 pct. Desuden skal selskabsskatten sænkes fra 35 til 15 pct. Det har den britiske regering i øvrigt også ytret overvejelser om efter Brexit.

Skattereformen og især en stor reduktion i selskabsskatten kan smitte af på Europa og Danmark. Det er tidligere set, at strømninger i USA (og UK) smittede af på EU og Danmark. Det skete under Reagan (og Thatcher). Rea­gan sænkede for eksempel marginal­skatten fra 72 til 28 pct. over en årrække.

Det smittede af på dagsordenen i hele den vestlige verden (herunder i Danmark) og bidrog til at sætte gang i processen med lavere marginalskat fra Schlüter og frem.

Det kan ske igen. Men her gælder det også, at Trump bør levere finansiering.

USA eksperimenterede i 00erne under Bush med en meget ekspansiv penge- og finanspolitik.

Det bidrog væsentligt til finanskrisen. Man må håbe, at amerikanerne er blevet klogere.