Dygtige ingeniører er afgørende for lægemiddelindustriens fremtid

Kronik. Danmark skal øge ressourcerne til forskning og uddannelse på life science-området og turde tro på, at investeringen kommer mange gange igen om 10-20 år. Specielt investering i de tekniske videnskaber er vigtig.

ARKIVFOTO 2009 Novo Nordisk laboratorie i Måløv (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lægemiddelindustrien er Danmarks største eksporterhverv og den eneste industri i Danmark, der har øget beskæftigelsen de seneste 25 år. Industrien tegner sig for mere end 50 procent af den private industrielle forskning. Mere end 70 procent af ansatte i lægemiddelproduktion har en videregående uddannelse, og det er derfor en industri, hvor Danmark har god mulighed for at bevare sine produktionsarbejdspladser.

På verdensplan har industrien ændret sig markant fra at have fokus på små molekyler til at fokusere på komplekse biologics.

Den udvikling stiller nye krav til forskning, processer og produktionsformer. De lægemiddelgiganter, der kom for sent i gang med den omstilling, er i dag udfordret på deres fremtidige indtjening.

I Danmark har vi en række virksomheder, der tidligt satsede på denne udvikling, hvilket har styrket vores samlede industri.

I fremtiden vil vi se stadigt mere avancerede lægemidler, hvilket vil udfordre virksomhederne yderligere. Det gælder f.eks. produkter baseret på patienters egne celler, der modificeres til at angribe syge celler eller producere naturlige stoffer, der balancerer en sygdomstilstand. Nogle af den nye type teknologier til f.eks. kræftbehandling udnytter immunceller, der angriber kræftceller.

Vi ser banebrydende behandlingseffekter, og en række patienter, der før ikke kunne behandles, kureres nu fuldstændigt.

Celleterapi kan også anvendes til behandling af autoimmune sygdomme og sukker­syge. Disse typer behandlinger kan blive helt epokegørende – muligvis på niveau med opfindelsen af penicillin.

Ingeniørvidenskabens nye rolle

Kompleksiteten af nye lægemidler er så stor, at ikke kun det at finde frem til lægemidlet er en udfordring. Også procesudvikling og produktionsmuligheder afgør, om lægemidlet kan blive til gavn for patienter. De mest avancerede lægemidler er så avancerede, at der er brug for væsentlig processtandardisering i selv den tidlige forskning.

Ingeniører har i dag en central rolle i læge­middelproduktion og en voksende rolle i lægemiddelindustrien generelt. Men vi kan forvente, at ingeniører bliver helt afgørende for industriens udvikling. De traditionelle skel mellem forskning, udvikling og pro­duk­tion vil blive nedbrudt og erstattet af auto matiserede processer, hurtige analyse­meto­der samt nye produktionsformer. Ingeniører vil være afgørende for, at danske virksomheder kan konkurrere i den udvikling.

Udnyt muligheden lige nu

Det gælder om at udnytte det momentum, som Danmark har. Det er helt afgørende for Danmark, at de tekniske universiteter trækker udviklingen af nye teknologier og unikke uddannelser op på højeste niveau. Danmark skal støtte sin vigtigste industri igennem investering i uddannelse og forskning i naturvidenskab generelt og i de tekniske områder i særdeleshed. Forskere og undervisere har en central rolle i at kommunikere mulighederne, så studerende tiltrækkes.

Vi skal i folkeskole og gymnasium gøre vores unge interesseret i de tekniske videnskaber i langt højere grad.

Vi har fantastiske muligheder lige nu. Vi skal ville dem, investere i dem og sikre den værdi for vores samfund, som lægemiddelindustrien i Danmark udgør. Danmark skal øge ressourcerne til forskning og uddannelse i life science-området og turde tro på, at investeringerne kommer mange gange igen om 10-20 år ved, at vores vigtigste industri forbliver verdensførende.

Industrien skal samtidig bruge universiteterne mere og være med til at investere i egen fremtid via den viden og teknologi, de kan udvikle sammen med universiteterne. I udlandet er det normalt, at virksomheder er med til at definere strategiske forskningsområder på universiteter via direkte bevillinger til forskningscentre.

Det vil være gavnligt, hvis flere danske virksomheder udnytter den mulighed.

Forskning er en elitesport

Universiteterne skal opbygge verdens­førende forskningsgrupper og unikke miljøer, så investeringen kan forankres hos eliteforskere med de nødvendige innova­tive ledelseskompetencer. Studerende og yngre forskere har en central rolle i det samarbejde og skal tilfredsstilles ved de unikke miljøer, de kan studere i, men de skal også tage ansvar. Studerende skal forstå, at forskning er en elitesport, og hvis man vil være blandt de bedste, skal man leve for og med sit fag.

Vi har en opgave, der skal løftes. Første skridt er mere og bedre uddannelse i de tekniske videnskaber.

Politikerne skal forstå, at hvis de ikke investerer, så spiller de roulette med fremtiden for Danmarks vigtigste industri.