DRs jyske slagsmål

Disclaimer: Indholdet af nedenstående kommentar skal på ingen måde ses i den forestående sag mellem Jyske Bank og DR.

DR sendte mandag aften en udsendelse, hvor Jyske Bank endte på anklagebænken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Hvorfor nu en disclaimer? Jo. Hvis det ikke allerede skulle være gået op for de fleste, så er der lagt op til et af de store og potentielt rigtigt grimme slagsmål, når Jyske Bank og DR nu ser ud til at skulle støde sammen i en retssag om brugen af skjult kamera og beskyldninger om, at banken skulle have opfordret til mulig ulovlig skattespekulation. Problemet er bare at fastslå, hvem der har ret?

Og nu til sagen. DR sendte mandag aften en udsendelse, hvor Jyske Bank endte på anklagebænken. DR havde sendt en journalist til Schweiz, hvor han foregav at være en iværksætter, der bad om råd til, hvordan han bedst muligt kunne placere en kommende formue.

Det endte – sådan som det er blevet oplyst – i adskillige møder, der samlet løb op i omegnen af ti timer med den fiktive DR-iværksætter og en Jyske Bank-repræsentant fra bankens Schweiz-afdeling. Nu er det gode spørgsmål så, hvad der blev sagt på de møder?

DR lagde allerede i forvejen klip ud samt »solgte« historien til Dagbladet Politiken, hvori det fremgik, at Jyske Banks repræsentant var klar til at »hjælpe danskere med at skjule formuer for skattemyndighederne«.

De påstande har sendt Jyske Bank op i himlen af raseri, og banken har meldt DR til politiet, fordi det angiveligt er ulovligt at benytte skjult kamera i Schweiz. Samtidig peger Jyske Bank på, at DR har benyttet 11 minutter ud af omkring ti timers møder.

Det er til at forstå, at Jyske Bank er tossede over sagen. Det kan også godt være, at banken har en sag i forhold til brugen af skjult kamera – og i øvrigt dét, at DR skarpklipper ti minutter ud af så mange timers møder.

Tilbage står, at jeg som udenforstående har bunker af ubesvarede spørgsmål. Så hvorfor lægger DR ikke alle ti timers optagelser frem? Så kan vi selv vurdere »sandt eller falsk«.

Og hvorfor svarer Jyske Banks Schweiz-afdeling ikke bare på, hvad de i virkeligheden går rundt og anbefaler? De spørgsmål skal banken finde gode og overbevisende svar på, hvis man ikke vil risikere noget, der er værre end turen i DRs vridemaskine.