Drop skattebenspænd: Hjælp de selvstændige med at skabe vækst

Selvstændige har 80 milliarder kr. opsparet i virksomhedsordningen. Men knudrede detaljer i skattereglerne gør, at pengene ikke kommer ud at arbejde.

Selvstændigt erhvervsdrivende har opsparet 80 milliarder kr. i virksomhedsordningen – og de penge kunne skabe meget vækst, hvis det var lettere at få dem ud at arbejde. Illustration: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Af Karen Hækkerup, adm. direktør, Landbrug & Fødevarer, Ulrik Nødgaard, adm. direktør, Finans Danmark, Charlotte Jepsen, adm. direktør, FSR – danske revisorer og Ane Buch, adm. direktør, Håndværksrådet

I de kommende måneder skal regeringen forhandle en række store og vigtige skattepakker på plads med de øvrige partier. Målet er bl.a. øgede investeringer og højere vækst.

Det er vigtigt, at der ikke kun har fokus på de store aktieselskaber, men også på de selvstændig erhvervsdrivende. For her ligger der en mulighed for at skabe yder­ligere vækst og afkast, hvis man hjælper lidt på vej.

Desværre er det sådan, at mange af de selvstændigt erhvervsdrivende som landmænd, håndværkere og læger oplever, at tekniske skattebenspænd forhindrer dem i at skabe vækst.

Mange af de selvstændigt erhvervsdrivende – ca. 175.000 – benytter virksomheds­ordningen, der sikrer fair skattevilkår på lige fod med store aktie- og anpartsselskaber.

I virksomhedsordningen bliver overskuddet i virksomhederne f.eks. kun beskattet med en lav selskabsskat på 22 pct., så længe pengene bliver i virksomheden.

Det er en ordning, som vi er rigtig glade for i erhvervslivet.

Men knudrede detaljer i skattereglerne forhindrer i øjeblikket, at de selvstændige kan bruge nogle af de flere end 80 milliarder kr., som de ifølge Danmarks Statistik har opsparet i virksomhedsordningen, på investeringer.

Det er vi nødt til at lave om på.

Hvis vi kan få bare en lille del af de penge ud at arbejde, vil det gøre en stor forskel. F.eks. vil ti milliarder kr. ekstra i investeringer på kort sigt øge beskæftigelsen i Danmark med 9.100 personer og øge BNP med 5,6 milliarder kr.

Landbrug & Fødevarer, FSR – Danske Revisorer, Finans Danmark og Håndværksrådet har en række forslag til områder, som politikerne kan se nærmere på.

I dag er det sådan, at de selvstændige ikke må investere i aktier i virksomhedsordningen. Det hindrer en helt oplagt mulighed for at generere et afkast.

En bedre aktiekultur vil være til gavn for både aktionærer og selskaber, hvilket regeringen allerede har vist viljen til i sit seneste iværksætterudspil.

Et andet eksempel er, at der i praksis er stramme betingelser for at bruge finansielle kontrakter. Det gør det sværere for de selvstændige at afdække deres risiko for ændringer i priser, renter og valutakurser. Hvis man i stedet lempede reglerne, kunne de drive deres kerneforretning mere optimalt med et større overskud.

Sidst men ikke mindst er det vanskeligt for de selvstændige at låne penge ud. Man kunne f.eks. give lov til investering i vækstvirksomheder i form af crowdfunding eller finansiering af et generationsskifte til næste led i familien.

Hvis dansk erhvervsliv skal øge væksten, er det nødvendigt at sikre gode skattevilkår for de selvstændige.

Gode skattevilkår kan forbedre konkurrenceevnen, skabe større afkast, og tilvejebringe livsvigtig finansiering. Alt sammen vil bidrage til vækst i dansk økonomi.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk