Domprovst: Præsterne skal turde vise politisk engagement i kirken

Domprovst Anders Gadegaard opfordrer landets sognepræster til at tale politik fra prædikestolen. Men det inviterer partipolitik ind i folkekirken, mener Marie Høgh, der er sognepræst og tidligere folketingskandidat for de Konservative.

Domprovst i København Anders Gadegaard mener, at præster skal blive meget bedre til at politisere i debatten og fra prædikestolen. Hør ham forsvare og uddybe sin pointe i podcasten Cordua & Steno på Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Sognepræster skal turde være politiske i kirken og bør blande sig mere i politik. Sådan lyder opfordringen til landets præster fra domprovst i København, Anders Gadegaard, der lige nu er aktuel med bogen »Tro mod politik«.

»Tro står ikke imod politik, men inspirerer og motiverer ligefrem til politisk mod. Det er også her, at ordspillet fra min bog kommer fra. Man skal turde vise et politisk engagement,« argumenterer Anders Gadegaard i denne uges udgave af den politiske podcast, Cordua & Steno.

Gadegaard mener, at flere præster burde stå frem og lade forkyndelsen være influeret af den politiske dagsorden i stedet for at have berøringsangst og gå i en stor bue udenom. Politik og religion kan ikke holdes adskilt, mener han, for politik bygger på kristne værdier.

»Nu bliver du vist lidt politisk. Sådan lyder anklagen nogen gange. Men det er noget pjat. Det er et kompliment, også når det er henvendt til præster. Politik handler om at beskæftige sig med, hvad der tjener det fælles bedste,« siger Anders Gadegaard i programmet.

Med i studiet er også sognepræst Marie Høgh, der var folketingskandidat for de Konservative ved seneste valg. Hun er af den overbevisning, at sognepræster skal afholde sig fra at mene noget politisk:

»Man skal være varsom og holde tingene adskilt. I det øjeblik man taler politisk, gør man rummet mindre, og så er der folk, man ekskluderer fra forkyndelsen. Det er et kæmpe-stort problem,« siger Marie Høgh.

Anders Gadegaard skelner mellem politik og egentlig partipolitik. Sidstnævnte mener han ikke hører hjemme i præstetalen. For at illustrere forskellen bruger Anders Gadegaard et eksempel fra sit eget virke som domprovst.

»Jeg sagde fra prædikestolen: Nu skal vi til at stemme til kommunalvalget. Jeg synes, at det kunne være en god idé at stemme på politikere, der sørgede for, at der var sammenhæng mellem kommunens velfærd og ejendomspriser,« siger han og understreger, at det her handlede om politik, men uden at krydse grænsen til det partipolitiske område.

Men den distinktion mellem partipolitik og politik på et overordnet plan køber Marie Høgh ikke.

»Man kommer til at være partipolitisk, selvom det ikke er meningen,« siger hun.

Hør tidligere afsnit af Cordua & Steno: