Distanceblænderne er farlige

Vi kender dem godt, distanceblænderne. Det er dem, der råber op om andres fejl og ender på øverste hylde. Men det er et usundt træk i organisationen.

Anne-Marie Finch Fold sammen
Læs mere
Foto: PR Martin Søby
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En sund virksomhed og organisation er som en sund, velfungerende krop, hvor organerne arbejder sammen som en værdikæde på tværs og løbende reparerer sig selv, når noget ikke er i top.

Hele tiden stræbes der efter ligevægt og balance.

I en sådan virksomhed bliver de med­arbejdere, der finder mening og passion i at fungere side om side med hinanden for sammen at lykkes med virksomhedens fælles mål, anerkendt, forfremmet og fremhævet som rollemodeller.

En usund virksomhed og organisation er pendanten til en usund krop, hvor organerne slår fra og ikke fungerer optimalt sammen, og hvor skader bliver til sår, der ikke repareres rettidigt og ikke heler.

De medarbejdere, der fremhæves i en usund organisation, er ofte dem, der vinder frem på at råbe højest og belyse alt det, der ikke fungerer. De råber op om alt det inkompetente, som deres kolleger og andre funktioner er og repræsenterer, og de vinder opmærksomhed, frygt og anseelse på andres bekostning.

I løbet af min karriere har jeg desværre oplevet mange eksempler på sidstnævnte form for forfremmelse. For nyligt hørte jeg om endnu en person, der i kraft af sin tilsvining af andre mennesker og påpegning af andre kollegers og afdelingers inkompetence havde opnået så megen opmærksomhed fra topledelsen, at vedkommende var blevet en del af den.

Personer, som jeg respekterer højt for deres faglighed, kunne ikke forklare mig, hvordan dette kunne gå til, for de havde stadigvæk ikke efter flere år fået forståelse for eller dokumentation for, hvad det præcis var, denne person kunne, og hvori personens bidrag til virksomheden reelt bestod.

Distanceblændere er farlige, fordi deres metoder til selvpromovering sker på bekostning af andre, hvilket får os til at flytte sunde grænser henimod det usunde. De får os til at lytte ekstra intenst, de er overbevisende, de tager en plads, selv om de ikke har fået en, og de vinder ofte indpas, når en organisation, en topledelse eller en anden beslutningsinstans står allersvagest.

Jeg tror, at vi alle kender vedkommende. Jeg gør i hvert fald, og for størsteparten er det ikke for det gode, det konstruktive eller det gensidigt opbyggende. Det er snarere for det ruinerende, både fagligt og personligt, og for det frygtind­gydende, der får andre til at holde kæft og lade den kronede kejser gå nøgen op og ned ad podiet til klapsalver og en skyhøj månedlig udbetaling.

For et par år siden begik jeg den store fejl, at jeg var med til at ansætte en distanceblænder. Vi var mange i processen, der lod os besnære, men underskriften på personens kontrakt var min og ansættelsen derfor mit ansvar. Det viste sig, at den nyansatte medarbejder drev management by fear ved at danne alliancer med folk enkeltvis. Personen gik f.eks. hen til medarbejder A og fortalte, at kollega B omtalte A grimt. Herfra gik personen videre til den næste, som blev indviet i, at kollega C omtalte denne grimt osv. Således holdt folk sig fra at tale åbent med hinanden, for ingen stolede på hinanden, og det betød, at de hver især endte i hver deres utrygge situation uden at turde handle på den. Jeg fattede mistanke og kunne på afstand mærke, at der var noget galt. Dette var helt umuligt for dem, der var en del af den daglige manipulation og ikke mere kunne skelne skidt fra kanel.

Distanceblænderen, jeg var med til at fejlansætte, endte derfor også med at blive afskediget, men skaderne, og de anvendte midler til at fremme egne interesser, viste sig overraskende større, end nogen havde turde forestille sig. Særligt havde den korte ansættelse afstedkommet væsentlige personlige omkostninger for personens medarbejdere, der var blevet chikaneret, spillet ud mod hinanden og var begyndt at miste troen på egne evner.

Så snart man oplever en frygtsom kultur være i sin vorden, en kultur hvor en kejser er nøgen og uden oprigtig værdi for virksomhedens fremdrift, har alle et ansvar for at slå alarm, stå sammen og blive ved med at fastholde et sprog for det rigtige. Holder man kæft for længe, bliver man nemlig stum, og ens færden bliver et top-down-­diktat, og i sådanne kulturer elimineres mening, innovation, tillid, fællesskab og langtidsholdbarhed gradvist.