Digital sundhed – alle kan blive vindere

Den digitale revolution kommer, og vi har en forpligtelse til at få det bedste ud af den.

I fremtiden vil sensorer i bærbar teknologi som smartwatches medføre en eksplosion i sundhedsdata, som kan føre til bedre monitorering og forebyggelse. Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Af Mette Feifer, markedschef i Dansk Erhverv, Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen og Peter Huntley, direktør i Medicoindustrien

Fremtidens patient vågner en morgen. Han har et mørkt modermærke, som han løbende holder øje med. Dagens rutinescanning med smartphonen viser, at mærket har ændret form. Ikke nok til at se med det blotte øje, men nok til at appen booker en tid hos lægen samme dag.

Lægen scanner modermærket med en håndholdt scanner, der er koblet op til en digital assistent, som er opdateret med resultater fra den nyeste cancerforskning verden over. Dette sammenkøres med patientens genetiske profil, som lægen har adgang til, for at fastslå et præcist risiko­scenarie for lige netop denne patient.

Efter en operation skal patienten måske gennem et forløb, der kræver særlig medicin. Viden om patientens genetiske profil sikrer, at han får den medicin og den dosis, som giver ham den mest effektive og sikre behandling. Det sparer vigtig tid, da man ikke skal prøve sig frem gennem flere præparater, hvor de første ikke har tilstrækkelig effekt eller giver bivirkninger.

Dette scenarie ligger ikke langt ude i fremtiden. Digitalisering er et så gennem­gribende vilkår i vores samfund, at vi ikke kommer uden om at forholde os til det. Hvis vi formår at udnytte potentialet, er der utroligt mange gevinster at hente – ikke mindst på sundhedsområdet.

En undersøgelse foretaget af magasinet The Economist viser, at sundhed er den sektor, der forventes at høste flest frugter af denne såkaldt fjerde industrielle revolution. Digitale teknologier gør det muligt for læger at fjerndiagnosticere og behandle ældre og ikke-mobile patienter i deres egne hjem, og sensorer i bærbar teknologi som smartwatches vil medføre en eksplosion i sundhedsdata, som kan føre til bedre monitorering og forebyggelse. Længere ude i fremtiden kan digitale sensorer sikre, at medicin bliver frigivet i kroppen på det optimale tidspunkt i den rette dosis, robotproteser vil kunne reagere på patienters tanker, og virtual reality (VR) vil føre til gennembrud i for eksempel psykoterapi.

Digitale redskaber giver hurtigere og mere præcise diagnoser, man kan sætte et behandlingsforløb i gang noget tidligere, og man kan sikre, at den målrettes personligt til patienten. Dødeligheden ved en lang række livstruende sygdomme vil kunne mindskes, patienter vil komme hurtigere tilbage til familien og arbejdet, og sundhedsvæsenet vil få frigivet mere tid til det større antal patienter, der kommer fremover som følge af den demografiske udvikling.

Men den digitale sundhedsrevolution er i høj grad også afgørende for effektiv forebyggelse. Det gælder også forebyggende tiltag som livsstilsændringer og forebyggende medicinsk behandling, der kan tilpasses den enkelte. Tilsvarende potentiale vil være at finde i bærbar teknologi, som vil kunne understøtte patienter til en bedre livsstil, bedre forebyggelse af sygdomme og tidligere kontakt med lægen.

Gevinsterne for patienter og samfund er mange. Men det kommer ikke af sig selv, for selvfølgelig er der udfordringer.

Skal vi sikre præcis, effektiv og individuel behandling, er det først og fremmest afgørende, at der er adgang til de unikke og meget komplette sundhedsdata, der findes i de nationale registre. Vi er i Danmark allerede langt med at sammenkoble mangeartede data og registre og har på det grundlag skabt banebrydende dansk sundhedsforskning. For eksempel er arveligheden af brystkræft, leukæmi og skizofreni kortlagt ved hjælp af danske registre, og viden om lægemidlers sikkerhed for gravide stammer i stor udstrækning fra dansk registerforskning. Effekten og sikkerheden af nye vacciner vurderes også løbende på baggrund af data fra danske registre.

Samtidig er man nødt til at imødekomme borgernes bekymring for, hvordan følsomme data bliver indsamlet, opbevaret og delt. Der er ingen private interesser i at få adgang til personhenførbare data, men bekymringen tager vi alvorligt. Alle parter har derfor et stort ansvar for at sikre, at data indsamles, opbevares og bruges på en sikker måde, der respekterer patienternes og borgernes berettigede forventning om, at følsomme oplysninger bliver brugt og opbevaret fortroligt.

Endelig har vi i samfundet en udfordring med at sikre, at de digitale løsninger bliver allemandseje. Hvis det kun er yngre, veluddannede personer, der i praksis har adgang til de nye, digitale muligheder for forebyggelse og diagnosticering, ser vi som samfund ikke den fulde effekt, og endnu værre får vi skabt et A- og et B-hold.

Den digitale revolution kommer – det er der ingen tvivl om. Vi har en forpligtelse til så at få det bedste ud af den. Digitaliseringen giver os mulighed for at accelerere og målrette forebyggelse, sygdomsbehandling og bekæmpelse på en måde, som ikke er set magen til på noget tidspunkt i historien. Men det kræver, at forskere, virksomheder og læger får mulighed for at skabe fremskridtene med sundhedsdata i verdens­klasse som fundamentet.

Derfor er det afgørende, at den kommende regeringsstrategi for Danmarks digitale vækst indeholder en klar ambition om, at Danmark skal være digital frontløber inden for sundhedsdata.