Det kan vi lære af indvandrerne

Mens talrige danskere drømmer om at blive iværksættere, men er for pylrede til at tage springet, så er der langt flere indvandrere, som kaster sig ud i at blive selvstændige.

Mohammed og Bilal Warrad ejer vaskerivirksomheden A-Vask i Taastrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som for eksempel Mohammed og Bilal Warrad, der i fredagsavisen fortalte om, hvordan de nu en af landets største vaskerivirksomheder – A-vask i Taastrup.

De to brødre kørte først rundt med nyvaskede måtter som chauffører, men købte så selv 40 måtter og en vaskemaskine og begyndte at opbygge den virksomhed, der nu har 55 medarbejdere .

En god og opbyggelig historie, som vi med fornøjelse har formidlet her i Business. Og god inspiration til de mange, der sikkert vil bruge juledagene til at give karrieren et servicetjek.

Det er nemlig yderst tankevækkende, hvorfor så mange af de nye danskere vælger at blive selvstændige. Statistikken siger, at næsten 14 procent af iværksætterne nu er nydanskere, og flertallet af dem er såkaldt ikke-vestlige indvandrere.

For de to vaskeri-iværksættere blev grundlaget skabt tidligt, da deres far var selvstændig hjemme i Libanon, og mange andre indvandrere har fået selvstændigheds-kulturen ind fra barnsben.

Ofte etablerer indvandrerne egne virksomheder, fordi de ikke kan finde arbejde som lønmodtagere, og hele familien må hjælpe til for at få f.eks. grøntforretningen, kiosken eller grillbaren til at løbe rundt.

Med til billedet hører også, at indvandrerne ikke går af vejen for lange og skæve arbejdstider og i det hele taget arbejde, som danskere nødigt vil have.

Mens de første generationer af indvandrere etablerede egne små virksomheder af nød, ser det ud til, at iværksætteriet nu har bidt sig fast blandt nydanskerne, og flere og flere banker virksomheder op i større skala.

De nydanske iværksættere er gennemgående yngre end danske iværksættere, og de eksporterer mere.

Det er rigtigt glædeligt, at de nye danskere bidrager med en skabertrang, som vi har for lidt af i Danmark, og det er så op til os andre oprindelige danskere at lære af de mest driftige nydanske entrepeneur-forbilleder.