»Det interessante er, at vi godt kunne, hvis vi ville«

Den globale kamp om fremtidens innovative talenter og gode ideer er nådesløs. Skal Danmark og Norden komme ud som vindere, må vi udvikle vores egen model.

Når kokkene kan... Nordiske køkkenchefer gik sammen om et manifest for ny nordisk mad, der satte ord på ambitionerne om en innovativ tilgang til traditionelle fødevarer – og nu kan det være tid til at kreere et tilsvarende manifest for nordiske iværksættere. Arkivfoto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iværksættere, startups, founders. Unge mennesker med en god idé og mod på at starte egen virksomhed er i høj kurs i disse år. Det er utroligt glædeligt.

Det er også næsten til at gå ud af sit gode skind af begejstring over, at uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og politikere synes at være enige om, at det skal være et fokusområde at fremme talenternes muligheder.

Næsten … Det lille trælse ord, der holder begejstringen i ave, skyldes, at vi som land og region kunne gøre det langt bedre, end tilfældet er. Problemet i en nøddeskal er, at indsatsen samlet set mangler fokus.

Vi har en unik mulighed for at gøre Norden til et verdenscentrum for innovation og iværksætteri. Og den bør vi tage. Nej … Den skal vi tage. Det kan lyde lidt højtravende, men sandheden er, at vores fremtidige velstand afhænger af det.

At gøre de nordiske lande verdensførende inden for innovation og iværksætteri kræver naturligvis en fælles indsats. Jeg mener, at vi har brug for en metode, der er særlig for Norden. Man kunne måske ligefrem tale om et »Nordisk Manifest« a la dogmefilmene. Eller noget i retning af dét, de fremmeste kokke engang lavede om »Ny Nordisk Mad«.

Altså et særegent nordisk iværksætter­miljø, hvor godtfolk trækker godtfolk til.

De nordiske lande har midlerne, infrastrukturen og en god portion erfaring. Og hvad mere er: De internationale talenter kommer gerne til København, Oslo eller Reykjavik. Det ved vi, fordi Venture Cup i denne måned afholder University Startup World Cup i København for tredje år i træk.

Håndplukkede talenter fra universiteter i 40 lande dyster om at have den bedste idé og Business Plan. Over 80 procent af disse talenter har de tidligere år tilkendegivet, at de gerne ville udvikle deres forretnings­koncept i København, hvis de fik muligheden.Det er der faktisk mange gode grunde til. Dels kan vi – hvis vi vil – tilbyde dem snart sagt optimale forhold.

Vi har den teknologiske infrastruktur og gode sprogevner. Danmark – og Sverige, Norge, Finland og Island – har en glimrende størrelse til at agere testmarked for en ny idé eller teknologi. Derfor er det oplagt at forestille sig et scenarie, hvor de nordiske lande arbejder sammen om at skabe et innovationshub.

Vi skal tiltrække dem fra alverdens universiteter. Vi skal selvfølgelig give dem den fornødne hjælp til at komme i gang. Ikke nødvendigvis kun penge. Faktisk er det måske vigtigere med faciliteter, undervisning, mentorhjælp, acceleration og alt det andet, vi er rigtig gode til her i Norden. Og så skal vi se mere holistisk på innovationen, end tilfældet er i udlandet.

En kuldsejlet startup-virksomhed er ikke nødvendigvis en fiasko. Ved at lade talenter forsøge sig med iværksætteri og fejle – og forsøge igen – får vi skabt et lag af erfarne og dygtige iværksættere. Og dét har vi brug for.

Ja, det ville koste investeringer og en masse tid, men tænk på, hvad hundredvis (eller tusindvis) af bæredygtige iværksætterprojekter ville kunne gøre for økonomien i vore lande. Og hvis talenterne er i Norden, kommer investeringer og multinationale selskaber også. I sidste ende vinder vi alle.

Venture Cup har i 17 år arbejdet sammen med samtlige danske universiteter om at finde og udvikle de bedste forretningsidéer til bæredygtige virksomheder, og antallet af succeshistorier er mange. Vores lille NGO har understøttet skabelsen af virksomheder, der i dag beskæftiger tusindvis af mennesker. Nogle af de største er blevet opkøbt og er rykket udenlands. Fred være med det og tillykke til de nye multimillionærer. De bruger vel lidt af kassen på hjemmefronten.

I år har vi indledt et samarbejde med Nordtek – sammenslutningen af tekniske universiteter i Norden. Det forventer vi os meget af, men det i sig selv gør ikke drømmen til virkelighed. Vi mangler politisk velvilje og hele erhvervslivets dedikation.

Eksempel: Når vi igen afholder University Startup World Cup om et par uger, forsvarer startup-virksomheden Particle 3D de danske farver. Tre unge mænd har opfundet metode til at 3D-printe nøjagtige kopier af knogler i et materiale, der er identisk med vores egne.

Får man knust f.eks. sin kæbe i et trafikuheld, kan de printe en ny, som kroppen ikke afstøder. Det er vanvittigt imponerende! Og uden tvivl en business-idé med et ganske pænt potentiale. Men gudskelov er antallet af mennesker, der får brug for nye knogler betydeligt mere begrænset end det potentielle antal facebookbrugere.

Particle 3D er så heldige at være danske. Og derfor i relativt gode hænder. Venture Cup og Syddansk Universitet støtter i fællesskab deres projekt. Og investorerne er ved at melde sig på banen. Men altså … Det er langtfra sikkert, at talenterne fra Odense vinder konkurrencen. Samtlige 70 deltager-team består af nøje udvalgte talenter med en virkeligt god idé.

Tænk, hvis vi kunne beholde de 10-15 bedste team her i Norden …

Det interessante er, at det kunne vi jo nok godt, hvis vi ville. Vi kunne fordele dem på de nordiske universiteter, som bedst ville kunne facilitere deres projekt - hvis vi altså havde det nordiske koncept på plads.

Universiteterne er faktisk parate, og en del af erhvervslivet er også. Havde vi konceptet på plads, kunne der faktisk ske vidunderlige ting.

Problemet er, at for nuværende kan vi det ikke. Det kan godt være, at vi i skåltalerne er rørende enige om, at Danmark og Norden bør arbejde for at tiltrække internationale talenter. Men i virkelighedens verden forspilder vi chancen.