Det digitale indre marked skal åbnes

Hvor er det prisværdigt, at de politiske topledere i EU har sat sig for, at det indre marked også skal bringes til at fungere digitalt.

»Det er tvingende nødvendigt, at EU får nedbrudt de digitale grænsebomme,« mener erhvervsredaktør Linda Overgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang nogensinde er Europas digitalisering placeret højt på et EU-topmøde, men spørgsmålet er, om der er en reel chance for at gennemføre de forbedringer, der kan gøre europæerne rigere.

Eller om den digitale udvikling bliver mast af frygten for datasikkerhed eller af national egoisme i de europæiske lande.

De fleste i Europa har ligesom amerikanere og kinesere opdaget, at teknologien buldrer af sted og giver flere og flere muligheder for smartere udveksling af mange forskellige slags informationer.

Men det går langsomt med at realisere de digitale fordele. Trægheden er særligt udtalt i lande syd for Danmark, og krisen har ikke gjort det bedre.

I Spanien har mange unge f.eks. måttet aflevere deres mobiltelefoner, fordi arbejdsløshed gjorde det nødvendigt at skrue ned for forbruget. Det ville danske teenagere næppe finde sig i, men alligevel er der mange digitale barrierer i EU, hvor vi ellers skulle have et indre marked uden handelsrestriktioner.

De 28 EU-lande har mange forskellige regler, som forhindrer tilstrækkeligt effektiv e-handel, elektronisk fakturering og betaling og udveksling af digitale dokumenter i stedet for fysiske papirer.

Især mange mindre virksomheder er langt fra at udnytte digitaliseringens fordele, og generelt vil EU-lederne gerne stimulere den digitale udvikling ved at opgradere det indre marked, så det også virker i digital forstand.

Nye fælles EU-regler skal også gerne styrke de europæiske IT- og kommunikationsvirksomheder, som er noget mindre og svagere end deres amerikanske og asiatiske konkurrenter.

Frygten for, at private data skal blive opsnappet, er dog en barriere for, at Europa kan få mere ud af teknologien.

Men det er tvingende nødvendigt, at EU får nedbrudt de digitale grænsebomme. Hvis det ikke sker, risikerer Europa at stivne som et pittoresk frilandsmuseum, mens USA og Asien scorer de digitale gevinster.