Det brede samarbejde på Christiansborg skal sikre Danmark førertrøjen

DEBATINDLÆG: Forudsigelige rammevilkår til glæde for dansk erhvervsliv sikres gennem brede forlig, skriver Anne H. Steffensen, der er direktør for Danske Rederier sammen med Morten Bødskov (S), der er formand for Folketingets Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalg.

Anne H. Steffensen, der er direktør for Danske Rederier sammen med Morten Bødskov (S), der er formand for Folketingets Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kigger man ud over de danske grænser og lader blikket vandre kloden rundt, er det ikke stabilitet og politisk forudsigelighed, som præger billedet. Faktisk er tryghed og stabilitet alt for få forundt på globalt plan, selv om det typisk er centrale faktorer for både borgernes livskvalitet, og for at virksomhederne kan drive forretning.

Når politisk kamp fører til manglende stabilitet og usikre vilkår, rammer det altså mange dele af samfundet.

Heldigvis er det anderledes i Danmark. Her har vi en lang og sund tradition for bredt politisk samarbejde om store reformer og afgørende samfundsforandringer. Det sikrer stabilitet i en ellers omskiftelig verden. Ikke bare for borgerne, men også for virksomhederne, der langt hellere vil investere med stabile rammer.

Dansk erhvervspolitik er et konkret eksempel på tilgangen.

En vifte af politiske spidser og et vægtigt udvalg af dansk erhvervsliv har netop været samlet til væksttopmøde på Christiansborg i regi af alliancen »De Fem Styrker«.

Den samler de fem danske styrkepositioner: søfart, energi, fødevarer, turisme og life science.

Her var der blandt flere deltagere enighed om to væsentlige søjler i erhvervspolitikken.

For det første er der store fordele ved et bredt, erhvervspolitisk samarbejde med mange mandater i ryggen. For det andet er der brug for en tostrenget tilgang, således at en indsats for at sikre gode rammer på tværs af erhvervslivet bliver suppleret af strategiske og målrettede indsatser for danske styrkepositioner.

Idéen om sektorspecifikke vækstplaner er ikke ny, men er blevet videreført af forskellige regeringer og støttet fra begge sider af Folketinget.

De danske styrkepositioner har kunnet vokse frem med afsæt i et godt samarbejde mellem politikere og erhvervsliv. Det er den aktive danske søfartspolitik et mønstereksempel på.

For skiftende regeringer har i årtier arbejdet bredt sammen om ansvarlige vækstplaner – uanset hvem der har siddet i ministerstolen.

Det har man også noteret ude i verden. Faktisk hører man udenlandske rederier bruge den politiske bredde bag den danske tilgang som et vigtigt argument for at placere forretning i Danmark. Det skaber stabilitet og forudsigelighed, og det er ingen selvfølge andre steder på kloden.

Søfartspolitikken har – hånd i hånd med kommerciel snilde hos rederierne – bidraget til at cementere Danmark som en søfarts­nation. Faktisk i en sådan grad, så vi er blandt verdens ti største og over årene har samlet et globalt kraftcenter af verdens dygtigste rederiansatte.

Dermed ikke sagt, at der er noget galt med politisk diskussion. Faktisk er det en ligefrem og saglig debat, som tit driver os fremad mod ny og bedre politik. Men under diskussionen skal der også være mulighed for at samarbejde bredt om centrale om­råder, hvor Danmark i den grad er tjent med forudsigelighed i rammevilkårene.

Når den politiske sæson nu sparkes i gang, så lad os huske, at grundlaget i meget god erhvervspolitik i Danmark heldigvis præges af konsensus og samarbejde.

Det bør vi værne om, så vi kan bane vejen for at udvikle den velfærd, som er en del af vores danske samfundsmodel – og som kommer os alle til gode.

Morten Bødskov (S) er formand for Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg og Anne H. Steffensen er administrerende direktør i Danske Rederier.