Det Blå Danmark skriger på unge, dygtige håndværkere

Det Blå Danmark med 100.000 beskæftigede byder på et hav af muligheder. Også selv om det ikke er søen, der trækker.

Et svendebrev er en glimrende adgangsbillet til en karriere i den danske handelsflåde. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt for få unge i grundskolen har drømme og ambitioner om at blive dygtige håndværkere. Der er prestige i at komme på gymnasiet og dernæst læse jura eller statskundskab. Der er færre anerkendende nik fra omverdenen i at søge en erhvervsuddannelse for at blive svejser eller elektriker. Både de unge selv og deres forældre ser helst i retning af en videregående, og gerne boglig, uddannelse.

Men vi har som samfund brug for dygtige håndværkere, allerhelst i verdensklasse. Især i den maritime industri, som er fremmed land for alt for mange unge og deres forældre. Og det er synd.

Det Blå Danmark med 100.000 beskæftigede byder på et hav af muligheder. Også hvis det ikke er søen, der trækker, selv om man sagtens kan forestille sig mange med netop den drøm. Det er først og fremmest på land, at Det Blå Danmark savner kompetente håndværkere og teknikere i de næste mange år.

Maritime industrivirksomheder nærmest skriger på kvalificeret arbejdskraft, og behovet forventes at stige. Det skyldes blandt andet den demografiske udvikling, hvor mange inden for en lang række tekniske fag hastigt nærmer sig pensionsalderen.

Vi bør starte tidligt i grundskolen med at åbne børnenes og deres forældres øjne for de mange muligheder, som de tekniske og håndværksmæssige fag indebærer. Det er et langt, sejt træk, som kræver en stor og vedholdende indsats, men det er ingen undskyldning for ikke at gøre det.

Hvad kan vi gøre konkret?

Vi skal holde op med at spare på erhvervsuddannelserne. Vi skal hellere investere.

Vi skal styrke, ikke udvande, vores uddannelsessystem. Vi bør gøre en indsats for at give de uddannelser, der har behov for det, et løft – ikke mindst i forhold til at imødekomme de stigende krav til kompetencer inden for digitalisering, automation og machine learning. Det kræver, at vi tænker mere på kvalitet i den enkelte uddannelse, frem for at alle uddannelser skal eksistere på hvert et gadehjørne. Det betyder også, at penge skal følge de gyldne ord.

Vi har behov for en større sammenhængskraft i vores uddannelsessystem, for eksempel bør erhvervsskolereformen og gymnasiereformen i højere grad sammentænkes. Vi bør turde se på Danmarks kompetencebehov i et større perspektiv frem for fragmenteret at fokusere på enkeltuddannelser isoleret set.

Vi skal styrke koblingen mellem skoler/uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv, så vi sikrer efterspørgselsdrevne uddannelser og kompetencer.

Husk også pigerne! I den maritime industri er kvinder en mangelvare. Det skal vi lave om på. Den maritime industri kan og bør appellere til piger såvel som til drenge. Det skal vi blive bedre til at gøre de unge og deres forældre bevidste om.

Så kære forældre til fremtidens medarbejdere: Husk, at det ikke alene er en studenterhue, der åbner dørene til en lysende fremtid og karriere! Svendebrevet er en glimrende adgangsbillet til en karriere i den maritime industri, hvor man som ung kan se frem til god beskæftigelse i en vækstindustri, der allerede i dag har en betydelig størrelse og en produktion på over 90 mia. kr. årligt.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk