Det aktivistiske brand kræver ægte handling

SYNSPUNKT. Den sociale bevidsthed har ramt brands, som en åbenbaring, men legen med aktivistisk marketing er et minefelt at navigere i. Tobias Høgsberg fra reklamebureauet Fireball giver dig her tre råd til, hvordan du engagerer dit brand i en samfundsrelevant sag.

Tobias Høgsberg er Creative Strategy Director & Partner på reklamebureauet Fireball Fold sammen
Læs mere

Virksomheder kloden rundt har fundet ny motivation i aktivistisk marketing. Populært omtalt som purpose marketing. Lystigt står alle nu i kø ved purpose-tombolaen for at finde en samfundsrelevant aktivistisk sag, de kan ride med på.

Men den sociale bevidsthed, der pludselig har ramt brands som en åbenbaring, er ikke uden problemer. Legen med aktivistisk marketing kan bedst beskrives som et minefelt, hvor en kommentartråd på Facebook lynhurtigt kan destruere selv de bedste intentioner.

Den seneste måneds tid har budt på flere eksempler på brands, der har kastet sig mere eller mindre heldigt ind i ligestillingsdebatten.

Audi mødte stor kritik for deres Superbowl-kampagne, hvor George Clooney lægger stemme til en far, der med bævende underlæbe reflekterer over, hvordan han skal fortælle sin datter, at hun uanset evner og indsats altid vil være mindre værd end mændene i hendes liv.

SE AUDIS SUPERBOWL-REKLAME.

Herhjemme mødte skoproducenten Bianco en shitstorm for deres kampagne »Equal Pay Is Not Enough«, som på lidt neddummende vis advokerer for kravet om, at kvinder bør have mere i løn end mænd, fordi deres livsstil er dyrere.

SE BIANCOS REKLAME.

Det ville være nemt blot at skyde på de to brands, så i stedet vil jeg fokusere på tre faktorer, der er fundamentet for opbygning af et stærkt aktivistisk brand.

1. Handling fremfor kommunikation

Både Bianco og Audi kommer uheldigt af sted, fordi den holdningsprægede ­kommun­i­kation ikke bliver fulgt op af reel handling. Når man som Audi har en bestyrelse udelukkende bestående af mænd, er det svært at tro på virksomhedens reelle engagement i ligestilling. Det samme gør sig gældende for Bianco, der ikke følger kommunikationen op med handling. De kunne for eksempel have valgt at sætte prisen på damesko ned for at imødekomme den lavere løn, som kvinder får. Handling taler højere end ord.

2. Bliv en del af løsningen

Det kræver grundigt forarbejde at engagere sit brand i en aktivistisk sag. Inden man overhovedet går i gang, bør man sætte sig ordentlig ind i debatten og identificere væsentlige aktører så som organisationer og meningsdannere. Disse kan være værdifulde medspillere, der som samarbejdspartnere kan sikre dit brand legitimitet i debatten.

Netop det har sportsgiganten Nike gjort. Da de fornyligt kastede sig ind i kampen for equality, valgte de som en del af kampagnen at ­engagere en række ambassadører og donere fem millioner dollar til en række relevante ­organisationer.

3. Tænk langsigtet

For langt de fleste bliver aktivistisk markeds­føring blot set som en kortsigtet genvej til at connecte med relevante målgrupper. Men forbrugerne gennemskuer hurtigt de brands, der blot ser purpose markedsføring som en hurtig vej til at lange flere varer over disken. Til gengæld er de klar til at belønne dem, der virkelig indædt kæmper for en sag. Gør den aktivistiske kamp til en integreret del af virksomhedens overordnede strategi, så det ikke kun er en kamp, der kæmpes på marketingfronten, men i hele virksomheden.

De tre råd gør det ikke alene, men det sikrer det nødvendige fundament. Kort sagt: hvis du vil være en aktivist, må du også agere som en aktivist.