Derfor vinder Oslo Børs

Om få dage kan vi købe aktier i det danske firma Napatech på Oslo Børs, mens vi kan glemme alt om at få fingre i aktierne via børsen i København.

Berlingske Business' erhversvredaktør Linda Overgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Selv om Napatech har hovedkontor i Søborg og 80 ansatte i Danmark, så er den danske aktiebørs blevet forbigået. Tidligere i år var det Asetek i Brønderslev, der valgte København fra til fordel for Oslo.

Udviklingen viser, at også aktiehandel bliver mere og mere internationaliseret, fordi teknologien gør det lettere og billigere at handle på tværs af landegrænser.

Men favoriseringen af Oslo Børs afslører også, at der er noget helt galt på det danske aktiemarked. Mens populære, store selskaber som Vestas og Novo Nordisk soler sig i opmærksomhed, er der stilhed og mørke i området, hvor mindre virksomheder kunne gøre sig håb om at hente kapital, og de store instutionelle investorer slår takterne an.

I Oslo derimod er der flere rigmænd med store formuer, som er klar til risikovillige investeringer, og flere analytikere følger de brancher, hvor nye mindre firmaer typisk er.

Nu forsøger Nasdaq sig fra 9. december med en særlig nordisk auktion over smallcap- og midcap-aktier i fem minutter fra kl. 13.30, men det initiativ er næppe tilstrækkeligt.

Den danske aktiebørs ejes af Nasdaq, som hører til i New York og har 18 forskellige aktiebørser rundt om i verden.

Og det lader til, at børsen i København drives som en lavt prioriteret skandinavisk filial. Hjemmesiden er f.eks. et virvar af svensk, norsk, finsk, islandsk og dansk og meget lidt brugervenlig.

Oslo Børs er ejet af lokale investorer og virker meget mere opmærksom og imødekommende over for diverse interessenter.

Når der mangler bevågenhed om tilførsel af kapital til de mindre og mellemstore virksomheder, så de vælger at lade sig notere i f.eks. Oslo, risikerer vi desværre, at arbejdspladser og aktivitet i det hele taget flytter ud af Danmark, og det er rigtig ærgerligt.

Derfor må ledelsen af Nasdaq OMX gøre noget ekstra for at tiltrække mindre virksomheder, så der bedre kan hentes kapital til at skabe ny vækst og flere arbejdspladser. Det er bare for ynkeligt at tabe til børsen i Oslo.