Derfor skal der skrides ind over for virksomhedernes skattely

Synspunkt. Skattekonkurrence kan betragtes som uretfærdig, når kapitalen kan flyttes til fordel for de rige. Det synes dog ikke at gælde for virksomheder.

EU-Kommissionen tog for nylig beslutning, om, at Irland skulle inddrive op til 13 milliarder euro plus renter fra Apple for angivelige skattebesparelser, som den irske regering uretmæssigt havde givet dem. Foto: Suzanne Plunkett/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da den økonomiske krise brød ud i 2009, indledte medlemmerne af verdens største økonomier et korstog mod skattely og bankhemmeligheder.

Det er otte år siden, og den private schweiziske bankverden er blevet uretfærdigt behandlet og misbrugt ved hjælp af tvivlsomme argumenter på tværs af territorial­princippet – KPMG rapporterer, at antallet af private banker i Schweiz er faldet med 24 procent fra 2008 til 2015. USA og EU har underskrevet aftaler om informations­udveksling med mange lande, og listen over skattely er reduceret med 32 jurisdiktioner.

En af de mest succesfulde kampe, der blev udkæmpet efter krisen, var nok fjernelsen af skattefordele for enkeltpersoner, men den havde, efter min mening, et forkert mål. For det var i hjemlandet, at amerikanske, britiske og andre skatteydere snød, og ikke i Schweiz eller på Cayman Islands. I mange tilfælde – som f.eks. i Schweiz – blev bankhemmeligheder forvekslet med skattefordele, som opnås ved at opkræve lavere skatter fra enkeltpersoner.

Skandaløs skatteprocent

Skattekonkurrence kan betragtes som uretfærdigt og uhensigtsmæssigt, når kapitalen kan flyttes, og de rige kan vælge den lavest muligt indkomst- og topskat, alt efter hvor de bor, eller ved at anvende skuffeselskaber.

Men dette argument synes ikke at gælde for virksomheder. For nylig sendte det amerikanske Business Roundtable et åbent brev til lederne af de 27 EU-lande. Medlemmerne af Business Roundtable er administrerende direktører, der er ansvarlige for syv billioner dollar i årlig omsætning og næsten 16 millioner ansatte med en samlet aktiekapitalværdi på 7,9 billioner dollar. Brevet blev sendt på vegne af administrerende direktører fra virksomheder som f.eks. General Electric, JP Morgan Chase, ExxonMobil og Johnson & Johnson. Brevet udtrykker utilfredshed med den beslutning, som EU-Kommissionen for nylig tog, om, at Irland skulle inddrive op til 13 milliarder euro plus renter fra Apple for angivelige skattebesparelser, som den irske regering uretmæssigt havde givet dem. Brevet fremhæver to vigtige pointer. For det første, at loven skal være gældende, og at EU-Kommissionens krav mod Apple er i strid med loven; for det andet, at de amerikanske administrerende direktører kan true EU økonomisk ved at reducere deres investeringer betydeligt.

John Engler, der er tidligere guvernør i Michigan og har underskrevet brevet som formand for Business Roundtable, kommer ikke med nogen påstand om, hvorvidt EU-Kommissionens krav er uretfærdige. Personligt synes jeg, det er skandaløst, at Apples skatteprocent i 2015 lå på 0,005 procent, som EU-Kommissionen har påstået. Men jeg finder det endnu mere stødende, at kravet kommer fra USA, når man tænker på, hvor stor ulighed der er i verden. Hvordan kan de, der i de seneste år har kæmpet imod personlige skattely, nu pludselig være så ligeglade med virksomheder som Apple og andre multinationale selskaber? Disse virksomheder unddrager sig bevidst skat for at øge deres konkurrenceevne, og alt sammen på bekostning af de lande, hvori de driver forretning.

Ødelæggende for velstand

I de kommende år vil skattepolitik blive et af de mest effektive redskaber, som landene vil bruge til at mindske indkomst- og formue­uligheden. Men man skal som udgangspunkt begynde med virksomhedsskatten – ikke den personlige indkomstskat. Apples skatteprocent er uendelig lille sammenlignet med den skatteprocent, som virksomhedens kunder og ansatte har. Det er ødelæggende for verdens velstand og konkurrenceevne, og det er det af tre grunde:

For det første fordi størstedelen af Apples aktionærer, der får mest ud af de lave skatter, bor i USA. Ved hjælp af globalisering øger Apple gabet mellem de rige lande (f.eks. USA) og resten af verden. Det, som nobelpristageren Angus Deaton har kaldt »den store flugt«, bliver kun sværere, fordi de lande, der har brug for skatteindtægter, især fra de store virksomheder, ikke får dem.

For det andet fordi virksomhedernes skattefordele udvider gabet mellem kapital- og arbejdsindkomst og dermed øger indkomstuligheden i de enkelte lande. Virksomhedsskat er skat af enkeltpersoners kapitalindkomst.

For det tredje, fordi forudbestemte fordele gør verden mindre konkurrencedygtig. Disse ubetalte skatter i EU kommer sandsynligvis Irland til gode (på bekostning af andre lande i EU), men de forringer overordnet set EUs konkurrenceevne i forhold til USA og Storbritannien. Det er derfor helt berettiget – og jeg vil endda strække mig til at sige højst ønskeligt – at EU-Kommissionen får de ubetalte skatter tilbage.

For seks år siden erklærede G8-medlemmerne krig mod skattelyene, og for et par uger siden mødtes disse lande igen i Kina. Deres endelige rapport nævnte ingenting om skattely, og det undrer mig. Burde det ikke være et af hovedemnerne til dette møde mellem toppolitikere og forretningsfolk? Og hvorfor er det ikke det?

Deltag i debatten. Debatindlæg sendes til business@berlingske.dk