Derfor er Goldman Sachs-papirer vigtige

Det føles næsten som et antiklimaks. For hvordan kan en sag, der har fyldt så meget på forsider, TV-skærme – og endda Facebook, hvor tusinder af danskere har forholdt sig til Goldman Sachs-investeringen i DONG, blive afsluttet på få minutter i et udvalg på Christiansborg?

Berlingske Business' nyhedschef Peter Suppli Benson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er imidlertid fakta, at salget af aktier til blandt andet Goldman Sachs nu er på skinner – og nu er det tid til at se fremad. Men inden, vi når så langt, er der grund til at hæfte sig ved udviklingen i timerne frem til torsdagens »ja« til at sælge aktier til Goldman Sachs, ATP og PFA.

For kort inden mødet på Christiansborg kunne Berlingske Business offentliggøre detaljer fra det omfattende salgsmateriale, som Goldman Sachs har sendt til potentielle medinvestorer i Goldman Sachs’ milliard-investering i DONG. På forsiden af papiret står der »fortroligt« og »hemmeligt« – på engelsk. Og papirerne hører da også til den type materiale, som vi journalister for sjældent får støvet op.

Det omfattende materiale indeholder en række bud på, hvordan Goldman Sachs vurderer DONG – og det at investere i det danske energiselskab. Goldman Sachs konkluderer blandt andet, at investeringsmuligheden er »unik«, og at DONG har et »attraktivt vækstpotentiale«. Og så fremhæves det, at DONG opererer inden for havvindmøllesegmentet, som anses for at være det hurtigst voksende område inden for grøn energi.

Goldman Sachs er med andre ord ikke karrig med at fremhæve DONGs gode sider i et materiale, som, man skal huske, bruges til at sælge investeringsmuligheder til velhavende kunder. Et andet vigtigt aspekt i papirerne er, at selskabet konkluderer, at riskoen ved investeringen er dækket godt af.

Goldman Sachs skriver blandt andet om retten til at sælge ejerandelen tilbage til staten, og at man har fået minoritetsrettigheder i forbindelse med købet.

Som læser er det svært at læse det anderledes end, at Goldman Sachs anser investeringen for særdeles sikker og udsigterne til et godt afkast som tilsvarende sikre. Nu skal DONG så levere resultater, som matcher kravene fra de nye ejere. Lad os håbe, at det lykkes – til gavn for Goldman Sachs og statskassen, som stadig sidder på hovedparten af DONG-aktierne.